sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Lapsen Kuntoutussuunnitelma

Ajattelin kirjoittaa teille PikkuKarhun kuulumisista neurologikäynnin pohjalta, koska hiljattain sain sieltä lausunnot. Kertauksena ensin hieman pojan historiaa eli kyseessä on nuorempi lapseni, joka on kuusi vuotias eskarilainen. Synnytys meni hyvin ja kaikki piti olla hyvin, mutta viikon ikäisenä hän sairastui Herpesenkefaliittiin. Syksyllä 2019 saimme pojalle adhd- ja motorisen kehityksen häiriö- diagnoosit, jotka ovat peruja vauva-ajalta. Viime syksynä olleen kohtauksen myötä jollaan jääty seurantalinjalle, mutta kyseessä vaikuttaisi olevan ensimmäinen epilepsiakohtaus. Jos kohtaus tulee uudestaan, annetaan diagnoosi ja aloitetaan lääkitys. 

PikkuKarhu on käynyt toimintaterapiassa, jonka tavoitteena ollut vahvistaa keskittymistä ja tarkkaavuutta, leikkien ideointia ja suunnitelmallisuuden kehittymistä sekä epäonnistumisten sietämistä.  Toimintaterapeutin palautteen mukaan PikkuKarhu on edistynyt tavoitteiden suuntaisesti. Poika toimii aikuisen ohjauksessa hyvin ja keskittyminen pelaamiseen on kehittynyt vuodessa todella hyvin. Kun aikuinen on mukana, sääntöleikit toisten lasten kanssa sujuvat. Epäonnistumisten sietäminen on pojalle edelleen erittäin vaikeaa ja siitä seuraa impulsiivista käyttäytymistä. Mallin mukaan rakentaminen on myös edelleen haastavaa hahmottamisen osalta. PikkuKarhu on saanut myös puheterapiaa ja hänelle tehtiin kesällä kielijänneoperaatio. Kielen ulottuvuus on operaation jälkeen selvästi parempi ja muutamat kirjaimet ovat sen myötä löytyneet puheesta. Oraalimotoriikka on edelleen kuitenkin jäsentymätöntä ja kielen, leuan ja huulten eriyttäminen on haastavaa. PikkuKarhulle tehtiin uudestaan toiminta- ja puheterapian arvio syksyllä 2020. Toimintaterapia-arviossa monet tulokset jäivät noin 3 vuotiaan taitotasolle. Tehtävät jotka eivät vaatineet motorista tuottamista sujuivat hyvin. Puheterapeutin arvion mukaan PikkuKarhu puhuu lausepuhetta, mutta spontaanissa keskustelussa tulee äännevirheitä. Oraalimotoriikka on suun alueella hänenkin näkemyksen mukaan kömpelöä ja tahdonalaiset kielen liikkeet ovat vaikeita. 

Eskarin palautteen mukaan PikkuKarhulle tehty tehostetun tuen päätös ja pedagoginen arvio. Heidän kertomansa mukaan PikkuKarhu ymmärtää ja tuottaa puhetta monipuolisesti, mutta puhe on epäselvää ja välillä vaikea ymmärtää. Tarkkaavuuden suuntaamisesta löytyy selkeitä pulmia ja hänen toimintansa helposti häiriintyy sekä katkeaa, joka aiheuttaa lapsen turhautumista. Keskittymiskyky on edelleen lyhytkestoista. PikkuKarhu muistaa itselleen tärkeät ja merkitykselliset asiat todella hyvin. Kynän käyttäminen on todella haastavaa ja palapelien tekemisessä vaikeaa hahmottaa palojen oikeita paikkoja. PikkuKarhu viihtyy paljon kahdenkeskeisessä vuorovaikutuksessa aikuisen kanssa ja kaverisuhteet ovat vaihtelevia. Haastetta kaverisuhteisiin tuo esimerkiksi leikkiin sitoutuminen ja siinä pysyminen. Poika ilmaisee tunteitaan vahvasti ja aistii myös muiden tunteita. Ymmärtää annetut ohjeet, mutta toiminnassa pysyminen on haastavaa. Siirtymätilanteet sujuvat hienosti.Kyseessä on kuitenkin aurinkoinen ja ilmoinen poika.

Suunnitelmana on nyt Kelan kustantamaa puhe- ja toimintaterapiaa lähiterapiana eskarissa. Puheterapian tavoitteena ovat puheen selkiytyminen, äänteiden oppiminen ja käyttäminen arkipuheessa sekä luki- ja kirjoitusvalmiuksien vahvistaminen. Toimintaterapian tavoitteena on kehittää motorisia taitoja, mikä tukee oppimisen valmiuksia. Tukea tarvitaan myös toiminnanohjauksen, tunteiden ja tarkkaavuuden säätelyyn. PikkuKarhulla aloitettiin myös ADHD-lääkitys, joka on todettu toimivaksi ja auttanut erityisesti eskarissa keskittymistä. Lääkärin lausunnolla pystyn myös hakemaan PikkuKarhulle vammaistukea Kelasta. Nyt alkuvuodesta tehdään PikkuKarhulle vielä psykologiset tutkimukset, joiden perusteella mietitään koulun aloitusasioita.

Ei ollut helppoa lukea pojan olevan joiltakin osilta kolme vuotiaan tasolla, mutta samalla olen kuitenkin tyytyväinen monien asioiden kehittymisestä ja eteenpäin menemisestä. Kaikenlisäksi PikkuKarhun lähtökodilla olen kiitollinen, etten ole menettänyt häntä. Olen myös kiitollinen ammattilaisilta saadusta tuesta. Nyt odotellaan Kelan päätöksiä, psykologisia tutkimuksia ja seuraavaa epileptistä kohtausta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...