keskiviikko 6. helmikuuta 2019

1+1=2

Olemme olleet naimisissa ollessamme yhdessä avioliittopäivässä. Itselläni on aiempaa kokemusta erilaisista avioliittopäivistä ja -viikonlopuista, mutta tämä oli meidän avioliiton ensimmäinen.
Tässä muutamia poimintoja ja pohdintoja kyseisen päivän aiheesta.

Tässä on avioliiton kolme laajaa osa-aluetta:

1. Kommunikaation toimiminen

Miten puhut puolisollesi? 

Pyrin puhumaan rakastavasti ja arvostavasti sekä kertoa joka päivä rakastavani häntä. Kun on stressiä, väsymystä, lapset riehuu ympärillä ja arki painaa, unohtuvat vaaleanpunaiset hempeät sanat. Tulee sanottua pahasti ja joskus kovin suoraan asioista, joista toiselle tulee paha mieli. Olemme olleet naimisissa vasta puoli vuotta, mutta arki tuli hyvin nopeasti. Uusioperheen arjessa opetellaan tulemaan toimeen, luomaan lasten ja aikuisten välille luottamussuhdetta. Tästä tulee törmäyskursseja myös parisuhteessa. Minulle on opetettu ja lapsena, että riidat tulee sopia ennen nukkumaan menoa. Joka aamu on armo uusi ja saa mahdollisuuden puhtaaseen pöytään. Tätä olen aina opettanut lapsillekkin, koska mielestäni tämä on tärkeä ja vapauttava tapa toimia. Miehelläni on aiheesta hieman eriävät näkemykset ja kokee välillä, että häntä pakotetaan antamaan anteeksi, vaikkei olisi vielä siihen valmis.
Kun olemme mieheni kanssa kahdestaan viikonlopun, emme riitele juuri ollenkaan. Meillä on hauskaa ja syvällisiä keskusteluita. Väliltämme puuttuu arjen stressi ja ulkoiset "ärsykkeet". Teemme asioita joista nautimme.

Miten kuuntelet puolisoasi?

Minusta tuntuu pahalle, jos rakkaalla on jokin ikävä asia elämässään ja hän voi huonosti. Ongelmani on että alan selvittämään, mikä ongelman taustalla on ja koittaa poistaa sen. Mieheni kokee tällöin, etten kohtaa häntä vaan ohitan. Olen tietoisesti yrittänyt alkaa kuuntelemaan, mitä toisella on oikeasti sanottavana. Kaikkeen ei tarvitse sanoa mitään, vaan tärkeää on, että toinen saa puhua asiansa ja tulee kuulluksi sekä kokee olevansa tärkeä. Kun toinen on puhunut, tulisi halata ja sanoa rakastavansa häntä. Tässä minulla on vielä paljon opittavaa, mutta toivon minulla olevan vielä paljon aikaa opetella.
                                      

2. Perustarpeet

Jokaisen ihmisen perimmäinen kaipuu on tulla rakastetuksi ja rakastaa, vaikka sitä ei myöntäisikään. Jokainen haluaa kokea olonsa arvokkaaksi ja arvostetuksi juuri sellaisena kuin on. Suhteessa tulee pystyä olemaan aidosti oma itsensä ja kokea silloinkin rakkautta. Minulle parasta on kuulla olevani rakas ja kaunis esim. silloinkin, kun hiukset ovat sotkussa ja ilman meikkiä tai ripsarit poskilla itkun jälkeen. Suurin pelko minulla on, etten olekaan riittävän hyvä ja kaunis vaimo sellaisena kuin olen. Peloista tulisi pystyä puhumaan parisuhteessa, jotta toinen voi ymmärtää ja auttaa niiden läpi pääsemisessä.

Suhteen alkuvaiheessa halutaan olla todella tiiviisti yhdessä ja yhteyksissä; se on luonnollista. Nykypäivänä yhteydenpito on niin helppoa, että viestit kulkivat alkuvaiheessa aamusta iltaan. Laitan miehelleni nykyäänkin viestiä hänen työpäivänsä aikana.
Toiset kaipaavat enemmän fyysistä ja henkistä läheisyyttä ja se on hyvä tiedostaa. Toiset taas tarvitsevat omaa tilaa ja aikaa, jotta pystyy toimimaan. Molemmat ovat yhtä hyväksyttäviä. Itse kaipaan paljon läheisyyttä ihmissuhteissani (voit käydä lukemassa tästä aiemman postaukseni). Parisuhteessa läheisyys tietysti on vielä tärkeämpää ja intiimimpää. Vastapainona tarvitsen kuitenkin välillä omaa tilaa ja aikaa. Minun tarvitsee saada nähdä kavereitani ja olla "olematta ketään varten", jotta jaksan arjessa.
                                             
Omista tarpeista tulee pystyä puhumaan, koska toinen ei ole ajatusten lukija. Se voi olla todella vaikeaa ja helposti voi tulla mitätöityä omia tarpeitaan. Jos niistä ei puhuta ja ne eivät täyty, keräävät ne pahaa mieltä sisälle ja syövät parisuhdetta.
Toisen tarpeet tulee kuunnella ja ottaa huomioon sekä olla valmis tekemään kompromissejä. Tarpeet voivat muuttua suhteen myötä ja niitä on hyvä avoimesti välillä "päivittää".  Avoin keskustelu on todella tärkeä avain toimivaan parisuhteeseen. Se ei todellakaan ole aina helppoa ja tarvittaessa voi kokeilla vaikkapa kirjoittamista. Itse olen sitä käyttänyt, kun ollut todella vaikea asia. Ajatukst saa paremmin jäsenneltyä ja toinen ei ainakaan keskeytä. Olen välillä jättänyt keittiön pöydälle miehelleni viestejä, joissa on rohkaisevia sanoja hänelle ja hänestä.

                                              

3. Arvot

Itselle tärkeistä asioista tulee varmaan luonnollisestikin puhuttua suhteen alkuvaiheessa. Yhteisiä arvoja voi laittaa vaikka paperille ylös muistuttamaan niistä huonoina päivinä. Se mitä pitää tärkeänä konkretisoituu tekoina. Joku on joskus sanonut, että se mikä on oikeasti tärkeää niin sille järjestyy aikaa. En täysin allekirjoita tätä, mutta on siinä jotain perää. Ihminen tekee päivittäin valintoja, mihin aikansa käyttää. Joskus arvot ja toiminta ovat ristiriidassa, mutta se ei tarkoita ihmisen valehtelevan. Se voi johtua siitä, että toinen on hukassa itsensä ja elämänsä kanssa. Hän tarvitsee silloin tukea saadakseen kiinni elämästä ja siitä mitä haluaa. Itselleni tärkeitä arvoja ovat mm. usko, toivo ja rakkaus, joihin kiteytyy hyvin paljon asioita.

                               

En ala kirjoittamaan tähän postaukseen, mikä kaikki voi syödä suhdetta ja mitä sille voisi tehdä. Siitä tulisi liian pitkä, ettekä jaksaisi lukea. Niimpä teen siitä oman postauksen, joten voitte jäädä odottelemaan mikä kaikki tykkää syödä parisuhdetta. Suosittelen miettimään omalla kohdalla tämän postauksen aiheita ja puhumaan puolison kanssa niistä. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...