torstai 9. joulukuuta 2021

Erityislapsen koulun aloitus

PikkuKarhu aloitti syksyllä ensimmäisen luokan pienryhmässä ja kävimme marraskuussa neurologin vuosittaisella kontrollikäynnillä. Ajattelin jakaa nyt teille pojan kuulumisia. 



PikkuKarhulle myönnettiin vuodelle 2021 toiminta- ja puheterapiaa 40+40 kertaa. Kuluneen vuoden aikana PikkuKarhu on kehittynyt pettymyksen siedon osalta ja hänen ääniyliherkkyys on lieventynyt. Avaruudellinen hahmottaminen ja ajantaju sekä kertova puhe on lisääntyneet. PikkuKarhu hahmottaa kellon ja ajan todella hyvin sekä ne ovat hänelle tärkeitä asioita. Puheterapian tavoitteena on ollut puheentuoton selkiytyminen ja äänteiden S ja T oikeiden ääntymispaikkojen löytyminen. Äänteistä puuttuvat myös R ja L. Lisäksi tavoitteena ollut sanavaraston karttuminen ja käsitteiden varmentuminen. Kuluneen vuoden aikana puhe on selkiytynyt ja ainakin s-ääne löytynyt puheeseen. L-äänne löytyy, kun muistuttaa asiasta. 

Opettajan palautteen mukaan PikkuKarhu on hyväntuulinen ja positiivinen sekä huumorintajuinen koululainen, joka innokkaasti oppii uusia asioita. Wilma-merkinnöissä on pelkkää positiivista. PikkuKarhu jaksaa yrittää ja harjoitella vaikeitakin asioita, kun häntä tsempataan. PikkuKarhulla on hyvät perustaidot matematiikassa ja äidinkielessä. Hän osasi jo lukea ja laskea ennen koulun aloittamista. Silmä-käsiyhteistyötä vaativat toimet, kuten kirjoittaminen ovat PikkuKarhulle vaikeita. Hienomotorinen tarkkuuus ja kynäotteen vakiinnuttaminen on ollut hidasta.  Kätisyys edelleen ajoittain vaihtuu. PikkuKarhu jaksaa tehdä iltsissä tai kotona läksyt ja keskittyä niihin, vaikkeivat ne kovin miellyttävää puuhaa aina olekkaan. 

PikkuKarhun on vaikea luoda kaverisuhteita, koska tämä liikkuu leikistä toiseen eikä asetu leikkimään pitkäkestoisesti. Hänen sosiaaliset suhteet vaativat aikuisen tukea. AdHd-lääkitys on koettu toimivaksi koulussa ja äidin luona. Neurologikaan ei näe tarvetta muuttaa annostusta. Iltaa kohti poika muuttuu levottomammaksi, mutta ulkoilen lasten kanssa ja pojat aloittivat sählyn harrastamisen. Treenit ovat kaksi kertaa viikossa, jolloin pojat pääsevät kanavoimaan energiansa sallitulla tavalla. Tässä myös kaverisuhteiden luominen voi harjaantua. 

Nukahtaminen on PikkuKarhulla iltaisin välillä hankalaa, mutta tarvittaessa olen antanut lääkärin ohjeen mukaan Melatoniinia. Poika tarvitsee aikuisen viereensä nukahtaakseen ja tulee molemmissa kodeissa aikuisen viereen nukkumaan kesken yötä. Emme ole olleet tästä asiasta huolissaan, vaan uskomme sen ajan kanssa muuttuvan. 

PikkuKarhu on edennyt kehityksessä vuoden aikana eteenpäin. Tic-oireet ovat syksyn aikana lisääntyneet "yskähdyksinä" ja joinakin "pakkoliikkeinä", mutta niistä ei tarvitse välittää. Epileptisiä kohtauksia ei ole ollut ja siitä saamme olla kiitollisia. Diagnooseina edelleen ADHD ja motoriikan kehityshäiriö. Toimintaterapian jatkamiselle ei välttämättä ole tarvetta, koska samoja taitoja harjoitellaan koulussa. Puheterapian jatkoa hoitotiimi vielä arvio. Mahdollisuuksina on lähiterapia tai verkossa oleva Äännekoulu. Lääkitysasiaan palataan vielä alkuvuodesta uudestaan, koska isän mielestä PikkuKarhun lääkeannosta pitäisi nostaa. 

                                                

Hyvillä mielin siis ensimmäisestä syyslukukaudesta ja pojan kehityksestä kohti joululomaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...