keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Psykologiset Tutkimukset


Mistä johtuu, kun lapsi käyttäytyy usean vuoden ajan agressiivisesti? Mitä mietteitä herää, kun molemmilla lapsilla aloitetaan psykologiset tutkimukset? 

Meillä on ollut Ison Karhun kanssa haasteita jo useamman vuoden ajan. Pienen pojan elämässä on tapahtunut aivan liikaa isoja asioita ja muutenkin kyseessä erityisherkkä lapsi. Kävimme edellisellä paikkakunnalla lasten psykiatrian poliklinikalla, koska olin huolissani pojan puheista ja käyöksestä. Ne käynnit eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään suurempaan ja muuton yhteydessä suositeltiin ottamaan yhteyttä tämän paikkakunnan perhepalvelukeskukseen. Perhetyöntekijämme ehdotti keväällä, että Iso Karhu laitettaisi psykologisten tutkimusten jonoon. Tämä oli minusta todella hyvä suunnitelma, vaikka en päätökseeni kaikilta tukea saanutkaan. Saimme pari viikkoa sitten tutkimusajat. Vanhemmille tehdään pari haastattelua ja Iso Karhu käy n. viisi kertaa. Lopuksi on lääkäriaika, jossa saamme tutkimusten tulokset. Häneltä kartoitetaan kongitiivista kehitystä ja tunnepuolen asioita. Pojan lähipiirissä on erilaisia mielenterveysongelmia, joten senkin takia on hyvä kartoittaa mahdollista periytymistä. Lisäksi opettaja laittoi tällä viikolla viestiä, että Iso Karhu ollut tunneilla hieman "omissa maailmoissaan" ja poika itse sanoi tunnilla olevan välillä vaikea keskittyä.
Mielestäni on hyvä tutkia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta poika saisi tarvittaessa tukea ja apua. Varhaisella tuella voidaan vaikuttaa lapsen kehitykseen positiivisella tavalla. Jos tutkimuksista ei löydy mitään, kyseessä on vain herkkä lapsi kenen elämässä on tapahtunut niin paljon asioita. Silloin on ainakin suljettu asioita pois. Samalla minua hieman pelottaa, mitä tutkimuksista löytyy. Olenko (/olemmeko) vanhempina aiheuttaneet lapselle tunnepuolen haasteita? Olenko syyllinen lapsen käytökseen?  Pojan elämässä on tapahtunut paljon, jotka ovat johtuneet jollakin tavalla meistä aikuisista. Jotkut asiat ovat kuitenkin sellaisia, mille kukaan ei ole voinut mitään. Olen äitinä yrittänyt hakea perheellemme ja lapsillemme tarvittavaa apua jo varhain, kun omat keinoni ja voimavarani ovat olleet vähissä. Näitä monia asioita puntaroin mielessäni tutkimuksia odottaessani. Haluan äitinä tehdä kaikkeni, jotta lapset voisivat kasvaa ja kehittyä tasapainoisiksi ihmisiksi. Jos se vaatii ulkopuolista apua, silloin se tulee hakea ennakkoluulottomasti. Menneille asioille ei voi enää mitään, vaan nyt tulee keskittyä siihen miten tästä eteenpäin.

Eilen minulle soitettiin, että Pikku Karhun psykologiset tutkimukset käynnistyvät myös. Hänen kohdallaan olemme odottaneet ajan saamista, jotta asiat rullaisivat eteen päin. Pojalle on tehty monenlaisia kartoituksia jo ja enää puuttuu psykologiset tutkimukset adhd-diagnoosin saamiseksi. Diagnoosin saaminen auttaa lisätukeen päiväkodissa ja muutenkin. Tämä asia ei ole enää niin suuri shokki, koska olen vuoden saanut sulatella ja se on niin selkeästi havaittavissa. Menen ensi viikolla vanhemman haastatteluun ja sitten työntekijä menee päiväkotiin seuraamaan Pikku Karhun toimintaa sekä teettää tehtäviä. Lopuksi on lääkärin loppulausunto.


Näistä tutkimuksista pitää vielä osata kertoa lapsille ja keskustella heidän kanssaan lapsenkielellä, mistä on kysymys. Joku sanoi joskus, että etsin vain lapsistamme vikaa raahaamalla heitä kaikenlaisiin tutkimuksiin. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan huolesta ja rakkaudesta molempien lasten kohdalla. Pikku Karhun tapauksessa päättäväisyyteni avun hakemisessa on tuottanut tulosta ja nyt ollaan tutkimuksissa jo pitkällä. Tekee kipeää nähdä, ettei omalla lapsella ole kaikki hyvin ja kehitys tapahdu omalla ikätasolla. Kuitenkin moni asia on hyvin ja lapset osaavat monia asioita, joten niistä pitää olla kiitollinen. Tulisi oppia olemaan itselle armollinen siinä, ettei lapsilla ole täydellistä lapsuutta, enkä ole täydellinen äiti. Rakastan kuitenkin molempia valtavasti ja olen valmis tekemään kaikkeni heidän hyväkseen.

Onko sinulla kokemiksia lasten psykologisista tutkimuksista tai käytöshaasteista? Olisi mukavaa kuulla kokemuksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...