sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Apuu Sekasin

Jokainen on joskus sekasin ja tarvitsee apua. Tunteet ovat osa elämää ja toisinaan ne voivat aiheuttaa melkoista hämmennystä. Elämme aikaa, jolloin herää paljon huolta ja kysymyksiä itseemme, läheisiimme ja maailmaan liittyen.  Lapset ja nuoret kuulevat ja näkevät paljon kaikkialla, missä liikkuvat; koulussa ja vapaa-ajalla sekä sosiaalisessa mediassa. Heillä voi herätä paljon huolta, kysymyksiä ja ahdistusta, eivätkä osaa tai uskalla toimia niiden kanssa. Meillä aikuisillakaan ei ole vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta voimme kuunnella ja pohtia yhdessä asioita. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla edes joku kenen kanssa voisi jutella mieltä painavista asioista. Paras olisi, jos voisi jutella jollekin läheiselle ihmiselle; perheenjäsenelle, sukulaiselle, työpaikalla tai koulussa. Joskus se voi kuitenkin olla vaikeaa, koska ei halua huolestuttaa tai kokee itsensä jotenkin tyhmäksi. Syitä voi olla monia, mutta tärkeintä olisi mahdollisuus puhua jonkun kanssa. Ei ole niin pientä murhetta, josta ei kannattaisi jollekin kertoa. Usein jo pelkkä asian kertominen voi helpottaa omaa oloa. Netissä on olemassa monia turvallisia kanavia, joissa voi nimettömästi keskustella asioista. Lapset ja nuoret eivät koe soittamista ehkä enää kaikkein helpoimpana ja mielekkäimpänä keinona, mutta "chattailu" voi olla kiva tapa hakea apua. Tässä esittelyssä esimerkkinä pari kanavaa, joista itse tiedän.

Oletko kuullut  Apuu- chatista tai Sekasin-chatista ? 

Apuu-chat on 7-12-vuotiaille lapsille tarkoitettu keskustelualusta, jota ylläpitää SOS-Lapsikylä. Siellä voi keskustella mieltä askarruttavista asioista ja kysymyksistä tai vaikka harrastuksista luottamuksellisesti ja nimettömästi turvallisen aikuisen kanssa. Yhdessä lapsen kanssa pohditaan ratkaisua hänen tilanteeseen ja tarvittaessa ohjataan oikeiden palveluiden piiriin. Hätätapauksessa Apuu-aikuinen ottaa yhteyttä viranomaisiin, jotta lapsen turvallisuus voidaan taata. Tästä kuitenkin keskustellaan ensin lapsen kanssa avoimesti ja rehellisesti. Päätarkoituksena on lisätä lapsen hyvinvointia. Chat on auki joka päivä 9-22 välisenä aikana. 

Sekasin-chat on samalla idealla toimiva 13-29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille tarkoitettu kanava, joka perustuu Ylellä pyörineeseen Sekaisin-sarjaan. Sitä ylläpitää MIELI (Suomen Mielenterveys ry) ja Punainen Risti. Tämän kanavan suosia on todella suurta ja välillä jopa ruuhkautunutta. Sekasin-chat löytyy myös Spotifysta, Instagramista ja SnapChatista sekä Facebookista. Chat on auki arkisin 9-24 ja viikonloppuisin 15-24


Tämä postaus ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan halua jakaa tietoa mahdollisimman monen lapsen ja nuoren saataville. Mitä useampi löytää jonkun turvallisen ihmisen, kenelle purkaa ajatuksiaan ja tunteitaan, sitä useampaa voidaan auttaa ja välttää pahoinvoinnin kasautuminen. Voimme jokainen olla pienilläkin teoillamme auttamassa ympärillämme olevia ihmisiä. Joskus voimme itse olla tilanteessa, kun tarvitsemme apua ja silloin saattaa vaatia rohkeutta ottaa sitä vastaan.

Pidetään huolta toisistamme, eikä jätetään ketään yksin. 💓



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...