sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Kuvat helpottamassa arkea

Ajattelin jakaa eräästä meitä helpottaneesta aiheesta erityislapsiperheessä.                                          Onko teillä haasteita siirymätilanteissa tai toiminnan ohjauksessa? Oletko kuullut kuvakommunikaatiosta?

Meidän lapsilla on haasteita oman toiminnan ohjauksessa ja siirtymätilanteissa. Olen askarrelut jo useampi vuosi sitten viikko-ohjelman helpottamaan lasten arjen hahmottamista. Viikko-ohjelma on muuttanut muotoaan ja elänyt lasten kasvaessa sekä tilanteiden muuttuessa. Laitan aina seuraavan viikon kuvat sunnuntaina ja käymme sen lasten kanssa läpi. He voivat tarvittaessa itse palata katsomaan kuvista, mitä tapahtuu milloinkin. Aamuihin on tärkeää laittaa kuva, mistä näkee missä PikkuKarhu syö aamupalan, kuka vie hänet eskariin ja millä. Toinen todella tärkeä tieto PikkuKarhulle on, että kuka hakee hänet eskarista ja milloin. Päivittäisiin kuviin laitetaan IsoKarhun koulu, mieheni työt ja minun opiskelut tai työharjoittelu. Lisäksi viikottaisiin kuviin kuuluvat suihku, leffailta, harrastukset ja terapiat sekä muut mahdolliset menot/ tulot. Keittiössä meillä on keittiövuorolista, mutta lisänä löysin mahtavat tiskikoneen tyhjennykseen ja täyttöön soveltuvat ohjekuvat. Vessassa meillä on ollut kuvina käsienpesu ja istueltaan pissaaminen, mutta kuvat ovat hävinneet mystisesti seinältä. Tarkoituksena on tulostaa uusia ohjekuvia vessaan ja suihkuun. Lisäksi muistutuksena IsoKarhulle ohjeet, mitä kaikkea tulee tehdä ennen kouluun lähtöä ja koulusta tullessa. Hän saattaa helposti esimerkiksi sammuttaa valot tai tehdä omat kotityöt. Uusia kuvia tulee käyttöön heti, kun löydän tästä kaupungista meidän tulostimeen uutta mustetta. Olemme saamassa toimintaterapian kautta kuvakommunikaatio-ohjausta, jolloin tehdään kuvat isänkin luo ja käydään niitä yhdessä läpi. Katsotaan saisimmeko meille kotiinkin uusia kuvia, koska nykyiset kuvamme irtoavat helposti ja sitten häviävät. Haaveilen vielä joskus saavani tarranauhalla tai jollakin muulla kestävämmällä systeemillä olevat kuvat. Nyt olen kiinnittänyt niitä sinitarralla. Kuvat olen tulostanut papunetistä ja laittanut kontaktimuovia päälle. Kuvien käyttäminen ei tarkoita, että perheessä tarvitsee olla erityislapsia. Kuvat voivat helpottaa kenen vain elämää ja opettaa sekä auttaa muistamaan asioita. Netistä löytyy varmasti paljon monia muitakin kuvapankkeja kuin papunetin ja niitä kannattaa hyödyntää. 

 
Onko teidän perheessä käytössä kuvia?  
Jos on, olisi mukavaa kuulla kokemuksia ja vinkkejä.😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...