lauantai 19. syyskuuta 2020

Erilainen Lapsi

Aina ei ole helppoa olla erilainen, vaikka kukaan meistä ei olekkaan samanlainen. PikkuKarhu on suloinen poika ja hänellä on paljon taitoja, joissa pärjää hyvin. Hän on vauhdikas, sosiaalinen ja yhteistyökykyinen uusienkin ihmisten kanssa. Hänellä on myös omat erityistarpeensa ja niissä pärjääminen jäi viime syksyn tutkimuksissa reilusti ikätason alle. Olemme käyneet 9 kuukautta yksityisellä puhe- ja toimintaterapeutilla. Nyt syksyllä arvioidaan tarvitseeko näitä jatkaa ja millaista tukea poika tarvitsee esikoulussa sekä tulevaa koulun aloitusta ajatellen. 

Keskittyminen on tutustussa ympäristössä kehittynyt paljon, mutta fyysistä levottomuutta melko paljon edelleen. Uusissa, stressaavissa tai väsyttävissä tilanteissa tulee tic-oireita (eli pakkotoimintoja).  Leikit muiden lasten kanssa alkaneet kiinnostaa ja kaverit ovat tulleet todella tärkeäksi, mutta keskittyminen ja järjestelmällisen leikin toteuttaminen ilman aikuisen tukea on vielä haastavaa. Hänelle tuottaa haastetta myös ideoida ja suunnitella itsenäistä leikkiä. Erilaisissa peleissä PikkuKarhun vahvuus on muistaminen, joten selkeät ja ohjatut pelit sekä leikit sujuvat hyvin. Epäonnistumisen sietäminen on helpottunut terapiassa ja päiväkodissa, mutta kotona impulssit ovat voimakkaampia. Hän ei ehdi ajatella pettymisen jälkeen, kun impulssiivinen toiminta tapahtuu. PikkuKarhun kanssa käydään läpi pettymykset ja tsempataan eteenpäin. Avaruudellinen hahmottaminen on pettymysten lisäksi haastavaa.  PikkuKarhulla ollut puhe epäselvää ja jotkut kirjaimet ovat ääntyneet väärin sekä suun aukeaminen puheen aikana ollut pientä. Haastetta lisää, että hänen ja isoveljiensä nimissä on kirjaimia, jotka PikkuKarhu ääntää väärin. Hänelle tehtiin kielijänneoperaatio kesällä ja se on auttanut kielen liikettä sekä puheen selkiytymistä. Kielen vieminen ylähampaiden taakse, leuan, huulten ja kielen eriyttäminen toisistaan on edelleen haastavaa. PikkuKarhu hyötyy puheterapiasta ja hänelle jatketaan sitä pidempiaikaisena kuntoutuksena, koska kehitystä tapahtuu niin hitaasti. 


Toiset lapset huomaavat PikkuKarhun erilaisuuden ja toisinaan häntä kiusataan. Pojan impulssiivisuudet saavat aikaan toisinaan riitatilanteita ja hämmennystä. Onneksi PikkuKarhu kertoo aikuisille kiusaamisesta ja viimeistään kotona. Olen kiitollinen, että päiväkodissa kiusaamiseen heti puututtiin/puututaan ja myös PikkuKarhua ohjattu sietämään pettymyksiä. Vaikka poikaa on kiusattu välillä, hänellä on myös kavereita esikoulussa ja vapaa-ajalla. Kavereiden merkitys on muuttunut tärkeäksi. 

Millaisia kokemuksia muilla erityislasten vanhemmilla on? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...