lauantai 26. marraskuuta 2016

Itsetunnon kohottamisen askeleita

Aloitin syksyllä erään tuttavani kanssa projektin "viisi askelta parempaan itsetuntoon". Kaksi ensimmäistä kohtaa keksin itse ja tutkittuani netistä, huomasin siellä olevan samanlaisia tehtäviä. Halusin olla tukemassa ja auttamassa tätä ihmistä, jotta hän voisi oppia enemmän arvostamaan itseään. Päätin tehdä nämä viisi "askelta" myös itselleni. Halusin  olla vertaistukena, eikä siitä itsellekkään haittaa ole. Koska haluan pitää keskustelumme luottamuksellisena, kirjoitan vain omalta kohdaltani vastaukset.

Ensimmäisenä tehtävänä oli miettiä kymmenen hyvää puolta itsestään. Yllätyin miten helposti sain listan alkupään tehtyä.
Tällaisia asioita minä listasin itsestäni:
- aito
- rehellinen
- tunnollinen
- välittävä
- ulospäinsuuntautunu/sosiaalinen
- käytännöllinen
- huumorintajuinen
- empaattinen
- järjestelmällinen
- uskovainen
- liikunnallinen
Nyt haluan vielä lisätä, että olen luotettava ihminen

Seuraavana tehtävänä oli kysyä ainakin viideltä ihmiseltä, millaisena he minut näkevät. Laitoin viestiä ystävilleni ja vähän etäisemmille kavereille, jotta vastaukset olisivat monipuolisempia.
Tällaisena ihmiset näkevät minut: 
- "Avulias, osaava, mukava, huumorintajuinen"

- "empaattinen, herttainen, herkkä, järjestelmällinen, sosiaalinen, ihana"

- "Oot avulias ja ystävällinen ihminen, joka tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä ja rakastaa lapsiaan yli kaiken. Sisukas nuori nainen, jolla on lämmin sydän ja arvomaailma kohdillaan. Kokenut paljon nuoreen ikäänsä nähden ja on osanut kääntää huonotkin kokemukset rikkauksiksi ja näin ollen tullut entistä vahvemmaksi! Toivoo kaikille hyvää ja osaa iloita muiden puolesta, vaikkei itsellä välillä olisikaan niin hyvä mieli. Kohtelee toisia niin kuin toivoo itseäänkin kohdeltava." 

- "Oot todella muita ajatteleva, tunnollinen, vahva, viisas, kiltti, hassutteleva, mielenkiintoinen ja herkkä. Oot myös sellanen et uskallat tehä asioita ja uskallat tykätä niistä asioista mistä tykkäät ja olla kiinnostunu niistä mistä oot." 

Viidennen ihmisen vastaus jäi matkan varrelle...
Odottelen edelleen tuttavani kakkostehtävää, koska hän halusi hieman vieraammilta ihmisiltä saada palautteet. Lähetin valmiiksi kolmannen kohdan, johon hän ei ole vastannut.

a) Milloin olet kaikkein tyytyväisin?  
-Kun rakkaimmat ihmiset ovat kanssani.
 
 b) Miten suhtaudut elämään? Oletko pikemminkin optimistinen vai pessimistinen? Miksi? 
- Pyrin olemaan optimistinen, koska elämä on silloin paljon mielekkäämpää. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu. 

c) Mitä ystävyys merkitsee sinulle? Oletko mielestäsi ystävänä hyvä? 
- Ystävyys merkitsee minulle molemmin puolista välittämistä ja yhteydenpitoa. Minulla on ihania ja rakkaita ystäviä, jotka ovat tukenani vaikeina aikoina ja iloitsevat hyvistä hetkistä. Koen olevani itsekin hyvä ystävä ja toivon, että ystäväni kokevat asian samoin. 
 
 d) Mikä elämässä on mielestäsi arvokasta? 
- Erilaisuus, rakkaat ihmiset ympärillä, usko Jeesukseen Kristukseen ja sen myötä pääsy Taivaaseen

e)onko elämäsi ollut selviytymismatka, kärsimysmatka, suuri seikkailu, satu vai jotain muuta? 
- Elämäni on ollut  selviytymismatka, mutta samalla kasvattava ja rikastuttava. 
 
 f) Mikä on suurin saavutuksesi elämässä?
- Suurin saavutus elämässäni tähän asti on meidän kaksi ihanaa lasta ja heidän äitinään oleminen. 


Katsotaan jääkö projektimme kokonaan kesken vai ottaako se vain enemmän aikaa. Jos saamme projektin päätökseen, kirjoitan teille viimeisetkin askeleet. Toivon että jo näillä ensimmäisillä askeleilla on ollut merkitystä tämän ihmisen elämässä. Tärkeää on kirjoittaa tehtävien vastaukset itselle ylös, jotta huonon hetken tullessa voi muistuttaa niillä itseään. 

Suosittelen kokeilemaan tätä. <3 Jokainen meistä on arvokas ja on erityisen tärkeää arvostaa itseään. :) 

P.s. Kuvat Googlen kuvahausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...