lauantai 20. heinäkuuta 2019

Perhe Luontoon Liikkumaan


Käytkö sinä lasten kanssa tai yksin luonnossa?
Monet lapset tuntuvat vieraantuvan luonnosta ja viihtyvän paremmin älylaitteiden kanssa. Yksi syy tälle on, etteivät lapset ja nuoret enää pääse samalla tavalla keskelle luontoa ja älylaitteilla "täytetään" tylsät hetket. Maaseuduilla ei asu läheskään niin paljon lapsia kuin ennen, vaan asutus keskittyy kaupungin läheisyyteen. Olen puhunut tästä ennenkin, mutta minusta ei voi liikaa tuoda esille luonnon ja lasten kanssa luonnossa liikkumisen merkitystä. Haluan viedä lapsiamme luontoon, vaikka heidän mielestä aluksi se tuntuu tylsälle (paitsi Pikku Karhu nauttii aina todella paljon). Jälkeen päin isommatkin sanovat retken olleen mukava.
Viikko sitten päädyin eräälle ihanalle luonnonsuojelualueelle, minne halusin viedä perheenikin. Kesälomalla ei ollut niin kiire nukkumaan, joten pysähdyimme luontoretkelle. Saimme nähdä ja kuulla erilaisia lintuja sekä ihastella Suomen luontomaisemia. Reitillä olisi ollut tulentekopaikka ja puita, mutta niin pitkäksi aikaa emme voineet tällä kertaa jäädä retkeilemään.
Reitillä oli luontotalo, missä oli kaikenlaista tietoa ja katseltavaa luonnosta, linnuista ja kasvillisuudesta. Reitillä oli kaksi lintutornia ja "piilopaikka", mikä oli upea lintujen katselupaikka. Suosittelen tätä luonnon retkikohdetta kaikille, jotka ajavat kutostietä Parikkalan läpi. Tien varressa on hyvät opastekyltit, joten perille on helppo löytää.
Luonto on minulle tärkeä, koska siellä pystyy paremmin rauhoittumaan ja kokemaan Jumalan läsnäolon sekä yksin ollessa kuulla Hänen ääntään. Arjessa rauhoittuminen ja pysähtyminen on vaikeaa, koska kokoajan tuntuu olevan vaatimuksia ja hälinää ympärillä. Meille on annettu lahjaksi kaunis ja pääasiassa vielä puhdas luonto, josta meidän tulee pitää huolta.  Ethän sinä halua tuhota lahjaksi saamiasi asioita? Haluathan nauttia saamastasi lahjasta? 
Tiirat päivystivät ja he antoivat aika hyvin kuvata itseään. Ovatkohan kenties nekin jo tottuneet poseeraamaan? Lapsena kävimme aina perheen kanssa sunnuntaisin retkellä luonnossa, koska se oli vanhempieni ainut vapaapäivä. Välillä otimme eväät mukaan ja välillä ajelimme autolla katselemassa maisemia. Silloin ei samalla tavalla kuvattu, koska puhelimissa ei ollut kovin hyvää kameraa, eikä se muutenkaan ollut niin yleistä kuin nykyään.

 

Luonnossa liikkumisella on ihan tutkittuja terveysvaikutuksia aikuisille ja lapsille. Puolikin tuntia luonnossa voi laskea verenpainetta, vähentää stressiä ja nostaa mielialaa.  Monet lapset liikkuvat nykyään vähemmän luonnossa ja se lisää masennusta, ylipainoa ja levottomuutta. Luonnossa liikkumien tekee hyvää mm. motoriselle ja aistien kehitykselle. Kannattaa lukea todella mielenkiintoinen opinnäytetyö aiheesta Luonnon vaikutukset lasten ja nuorten terveyteen.
 Lasten olisi hyvä tutustua ja tutkia luontoa vapaasti sekä tehdä omia oivalluksia sen suhteen. Nykyään lapset eivät pääse vapaasti luontoon, koska monet perheet asuvat kaupungissa ja lapsia ei uskalleta laskea yksin luontoon. Lapset viihtyvät mieluummin sisällä, eivätkä osaa keksiä leikkejä ilman virikkeitä. Mielikuvituksen käyttäminen tuntuu olevan haastavaa ja luonnossa tekeminen on tylsää. Meillä pääsee takapihalta metsään ja se on suuri kiitosaihe. Kaikki lapsemme saavat mennä vapaasti metsään, kunhan pienimmät näkevät talon. Perheemme pienimmät lapset viihtyvätkin metsässä, eikä heillä ole älypuhelimia. Toki kaikki lapset ovat erilaisia, enkä halua liikaa yleistää. Tämä kuitenkin perustuu omiin kokemuksiini ja lukemiini artikkeleihin.

 
Mukavaa viikonloppua kaikille. Meidän perhe lähtee tänään keräämään mustikoita ja retkeilemään.
Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää? Olisi mielenkiintoista kuulla. :)



2 kommenttia:

  1. Tekstissä käy hyvin ilmi mikä nykyään on ykkösjuttu ,no älylaitteet. Muutenkin hienoa luettavaa koko teksti ja kuvat. Aikuiset ja lapset räplää älylaitteita tasapuolisesti ja vieraantuu luonnosta. Mutta jos jättäs kerrankin sometuksen pois ja luontoon lasten kaa. Kännyköillä saa hyviä kuvia luonnosta ilman kuvankäsittelyjä. Jäis lapsille ja vanhemmille hyviä ja kivoja muistelu hetkiä . Vaikka se savu nuotiosta joka osuu makkaraa paistaessa aina omaan naamaan jne. Ite oon ollut lapsena vanhempien kans luonnossa ja omien lasten kaa nyt ja viihtyvät ilman et kännykkää pitäs räplätä koko ajan. Ehkä ne sit joskus oman perheensä kaa vie omat lapsensa myös luontoon ja perinne jatkuu. Mut sehän on vaan meistä vanhemmista kiinni mikä kuva annetaan lapsille luonnon kauneudesta ja ihmeistä. Kyllä ne lapset viihtyy luonnossa jos me vanhemmat vaan viedään ne luonnonhelmaan. Ja itekkin rentoudutaan siinä samalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Se on arvokas. 😊 Olen kanssasi samaa mieltä ja itse vien lapsia, vaikka kaikki heistä eivät siitä pidä. Myöhemmin varmasti ymmärtävät ja ovat kiitollisia. Mukavaa kesän jatkoa sinulle ja tervetuloa jatkamaan blogini lukemista. 😊🌻

      Poista

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...