tiistai 9. heinäkuuta 2019

Voiko romanipuvun takana olla tavallinen ihminen?


”Mustalaiset” tai ”mannet” kuuluu kuiskinta kaupassa käydessä ja vartijakin seuraa katseellaan kuin haukka valmiina nappaamaan hiiren. Tällaista tapahtuu meidän muka tasa-arvoisessa ja suvaitsevaisessa yhteiskunnassamme. Meidän piti monikulttuurisuuden kurssilla kirjoittaa blogipostaus rasismista ja tehdä sitä varten haastattelu. Ajattelin julkaista tämän romanien kokemasta rasismista kertovan tekstin teidänkin luettavaksi ja sain haastattelemaltani ihmiseltä luvan siihen. 

Romanit ovat yhtä heterogeeninen osa väestöä kuin pääväestö. Jokainen heistä on yksilö, joten heitä ei tulisi kohdella stereotyyppisesti. Haastattelin erästä ystävääni, joka meni kahdeksan vuotta sitten romanimiehen kanssa naimisiin ja samalla otti romanikulttuurin. Hänen mielestään oli shokeeraavaa tajuta, miten ihmiset antavat ulkoisten seikkojen vaikuttaa kohteluun. Tämä alun perin pääväestöön kuuluva nainen on kokenut rasismia esimerkiksi asuntoa hakiessa ja vapaa-ajalla, mutta hän on korjannut väärinkäsitystä ja se on hämmentänyt ihmisiä. Romaneihin suhtautuminen vaihtelee kuitenkin paikkakunnittain. Joillakin paikkakunnilla romaneiden on vaikea saada edes vuokra-asuntoa, koska kulttuuritausta aiheuttaa ennakkoluuloja. Suomalaisittain pukeutuessa ei tarvinnut koskaan vaatetusta miettiä, mutta romanihameen käyttö aiheuttaa hämminkiä. Hänen mielestään romanien seuraamista kaupoissa ei voi yleistää, koska se on täysin kauppa- ja vartijakohtaista. Erään vartijan seuratessa tarkemmin, tomerana naisena ystäväni toi oman kantansa esille. Sen jälkeen ei ole tarkemmin kaupoissa seurattu. Suhtautuminen romaneihin on viimeisen 10 vuoden aikana mennyt parempaan ja tasavertaisempaan suuntaan sekä hän on vuosien aikana tottunut ihmisten suhtautumiseen ja ennakkoluuloihin. Jokainen sukupolvi on hieman erilainen kulttuuritaustasta riippumatta.

Miksi romanit eivät ole samalla tavalla töissä kuin kantaväestö?


Suurimmat esteet töiden tekemiselle ovat romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot ja uskomukset. Työn saaminen on ehdottomasti vaikeampaa ja sen eteen on tehtävä huomattavasti enemmän töitä kuin valtaväestön hakijoiden. Tunnen romaneita, jotka työskentelevät esimerkiksi sairaanhoitajana, auton korjaajana, siivoojana, kampaajana. He tekevät rehellistä palkkatyötä, kuten kuka tahansa suomalainen. Romanit joutuvat todistelemaan itseään ja tekemisiään, mitä valtaväestön ei tarvitse tehdä. Haastattelemani naisen mielestä on todella surullista nähdä eriarvoisuutta, koska se masentaa ja lannistaa ihmisiä monella tavalla. Tilannetta ei auta rasistiset kommentit ja vitsit romaneista sekä heidän työssä käymisestä. Tämä tilanne on ollut jo monien sukupolvien ajan, mutta muuttanut muotoaan. Vain ihmisten rakkaus toisia kohtaan, voi muuttaa tilanteen. Positiivisena ja toivoa tuovana muutoksena voin kertoa, että erityisesti nuorten työllistymistä on alettu tukemaan erilaisilla kampanjoilla. Yhteiskunnalle tulee kalliiksi, jos kokonaisia väestön osia syrjitään työelämästä. Erilaiset ihmiset voivat tuoda uusia näkökulmia ja toimintamalleja sekä osaamista työpaikalle. Työnantajalla on velvollisuus valvoa, ettei työpaikalla kiusata tai syrjitä ketään. Yhdenvertainen ja tasa-arvoinen kohtelu lisää työhyvinvointia ja asiakastyytyväisyyttä.

Laitetaanko kaikki yhteen muottiin?

Tuntematta ihmistä sen paremmin, hänet leimataan helposti tiettyyn muottiin pukeutumisen, ihon värin tai kulttuurinsa perusteella. Kaikki eivät välttämättä tiedosta olevansa rasistisia, mutta heittävät epäasiallisia kommentteja erilaisesta taustasta olevista ihmisistä. Romaneilla korean ulkomuodon ja vaatetuksen takana on samanarvoinen ja samalla viivalla oleva ihminen. Näemmekö vain pelkän ulkomuodon ja kuulemamme tarinat romaneista vai haluammeko tutustua heihin ihmisinä? Oletko koskaan ajatellut, että monet romaninaiset ompelevat vaatteensa itse ja samalla huolehtii perheestä sekä sukulaisista? Ystäväperheeni haluaa tuoda aidosti esiin itsensä sellaisena kuin ovat, eivätkä ole kokeneet pahaa rasismia. Romanikulttuuriin kuuluu omat juttunsa, mutta kaikki eivät noudata niitä yhtä tiukasti. Kulttuurin suhteen herääviä kysymyksiä voi kysyä suoraan, eikä jättää omien arvailujen varaan. Minusta on ollut todella mielenkiintoista tutustua erilaisiin kulttuureihin ja avartaa omaa ajattelua sekä saada ymmärrystä erilaisten ihmisten toiminnasta. Tunnen monia romaneita ja he ovat mukavia sekä ystävällisiä ihmisiä. Meillä pääväestöön kuuluvillakin on omat kulttuuriin liittyvät tavat, jotka voivat toisten mielestä olla outoja tai hassuja. Oletko koskaan ajatellut asiaa näin päin? Jokainen ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen persoona, joka ansaitsee aitoa ja tasavertaista kohtaamista. Ovatko asenteesi kunnossa vai olisiko aika muuttaa niitä? 

Sinä ja minä haluamme varmasti tulla kohdatuksi ja arvostetuksi. Kohdellaan siis muita ihmisiä, niin kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan. 💓

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...