maanantai 2. maaliskuuta 2020

Sairaudet kiertää


Ajattelin kirjoittaa teille meidän lomasta, mutta viikonloppu on nyt enemmän pinnalla. Varoitan tässä kohtaa ihmisiä, jotka ovat herkkiä eritejutuille. Tämä postaus pitää sisällään eri muodoissa olevia eritteitä.

Kaikki lapset tulivat meille perjantaina. Toiset olivat olleet isänsä sekä sukulaistensa luona ja toiset olivat olleet mummolassa. Illalla PikkuNalle yski ja hengitti hieman raskaasti, mutta muuten hänen vointinsa oli normaali. Lauantaina aamupalapöydässä huomasimme hänen olevan tulikuuma ja kuumetta olikin 38.4. Poika painui peiton alle nukkumaan ja pysyikin koko päivän sängyssä. Päivällä hän sanoi oksennuksen tulevan ja juoksin hakemaan pussia, mutta se oli liian myöhäistä. Oksennus lensi yläsängystä seinälle ja lattialle, eikä auttanut kuin alkaa desifioivalla pesuaineella pyyhkimään niitä ja sen jälkeen pesemään myös vessaa. IsoNallella oli ollut useamman päivän vatsaongelmia, mutta ne eivät ole hänellä mitenkään harvinaisia. Ne eivät myöskään ole tarttuvaa, mutta aiheuttavat ikävää oloa ja lisäpyykkiä. Meillä on kaksi pyykkikonetta ja kuivausrumpu. Koko viikonlopun pyöritettiin IsoKarhun ja PikkuKarhun viikon reissun aikana tulleet pyykit ja PikkuNallen lakanat sekä muuta pyykkiä. Mieheni oli lauantai-iltana terveiden lasten kanssa uimassa, koska olimme sen heille luvanneet jo ennen sairastumista. Minä jäin kotiin siivoamaan ja hoitamaan kipeää lasta. Ilta venyi kaikenkaikkiaan hieman myöhemmäksi normaalista illasta ja me laittelimme mieheni kanssa vielä 11 aikoihin pyykkejä. PikkuNalle tuli alakertaan sanomaan, että oksennus oli mennyt ohi pussista tyynylle. Menimme katsomaan ja näky oli järkyttävä; oksennustippoja oli rappusissa, lattialla, vessassa, seinissä ja ovenkahvoissa sekä pojassa. Tässä vaiheessa emme olleet vielä edes päässeet lastenhuoneeseen. Mieheni meni pesemään PikkuNallea ja minä avasin lastenhuoneen oven, mutta olisi tehnyt mieli laittaa ovi takaisin kiinni ja kävellä pois. Hetken jouduin miettiä, mistä aloittaisin...Olin tehnyt iltapalaksi terveellistä mustikkasmoothieta ja sitä mustikkaa oli edellä mainittujen lisäksi lastenhuoneessa seinillä, lattialla, ylä- ja alasängyssä, patjoilla, lakanoilla ja tyynyllä. Onneksi olin virittänyt PikkuKarhulle patjan evakkoon työhuoneeseen, koska oksennusta olisi valunut muuten yläsängystä hänen päähänsä. Kun saimme siivottua, kello oli jo 12. Oli pakko päästä suihkuun vielä ennen nukkumaan menoa, mutta PikkuKarhu tuli rappusissa vastaan kertoen pissan tulleen sänkyyn. Molemmat pesukoneet pyörivät jo ja oksennuspyykit oli viety parvekkeelle odottamaan aamua. Lakanoiden vaihtamisen ja suihkun jälkeen ei enää uni tullutkaan, joten yöunet jäivät melko lyhyeksi. En tiennyt olisiko pitänyt itkeä vai nauraa.

Sunnuntaina kävin terveiden lasten kanssa seurakunnassa ja lähdimme metsäretkelle. Mieheni jäi pesemään pyykkiä ja lepäilemään, koska hänellä oli huono olo. PikkuNalle oli vielä eilen ja osan tästä päivästä eristyksessä lastenhuoneessa. IsoNallen vatsa saatiin vasta illalla toimimaan, mutta onneksi saatiin, koska poika oli jo todella tuskainen. Metsäretki sai pojat väsymään niin, ettei illalla tarvinut kauaa unta kysellä. PikkuKarhu sai vielä nukkua työhuoneessa, joka oli hänelle mieluista. Heräsin yöllä siihen, että mieheni valitti huonoa oloa ja mittasi kuumetta. Hän on vuorostaan kuumeessa ja meidän makuuhuoneessa eristyksessä, että tauti leviäisi mahdollisimman vähän. Olen koko viikonlopun koittanut tehdä marjasmoothieita ja syöttänyt vitamiineja, desifioida vessaa ja ovenkahvoja sekä lisäksi olemme pesseet pyykkiä ja leluja sekä usein käsiä. Eilen illalla selvisi, että lasten mummo oli ollut 40 asteen kuumeessa silloin, kun pojat olivat siellä. Hän ei ollut kertonut asiasta meille eikä lasten äidille, mutta myöhäistä se nyt enää olisikaan. Onko kyseessä influenssa, vatsatauti vai tavallinen kuumeflunssa? Sitä emme varmuudella tiedä, mutta hoito kuitenkin kaikkiin sama. Olemme olleet koko alkuvuoden kipeinä ja koko perhe on jo todella väsynyt sairastamiseen. Rukoilemme ja teemme parhaamme, ettei uusia sairastuneita tule.

Sairastelumme ei toisaalta ole ihme, koska kaikki neljä lasta ovat eri kouluissa (ja päiväkodissa) ja heillä on kaksi kotia sekä mummolat, unohtamatta harrastuksia. Tautikierteen jatkuessa vastustuskyky on heikentynyt koko perheeltä ja stressitaso noussut. Olen suostunut ottamaan jopa valkosipulin käyttöön, vaikka meinaan oksentaa jo pelkästä hajusta. Nyt meillä yritetään kaikin keinoin antaa sairauksille kyytiä.

Oletteko te pysyneet terveinä vai sairastelleet? Mitkä ovat sinun parhaat vinkit ehkäistä tauteja? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...