perjantai 2. lokakuuta 2020

Arvokompassi ystävyys

Viime Arvokompassissa käsittelin vanhemmuutta ja millaista haluaisin sen olevan. Nyt vuorossa on ystävyys, joka on mielestäni kaunis aihe. 

Jos voisit olla paras mahdollinen ystävä, miten käyttäytyisit? Millaisia ystävyyssuhteita haluaisit rakentaa ja ylläpitää?

En ole paras mahdollinen ystävä ja omien myrskyjen keskellä koen suurta vajavaisuutta ystävänä olemisessa. Ehkä tässäkin yritän opetella armollisuutta itseäni ja samalla ympärilläni olevia ihmisiä kohtaan. Parhaana mahdollisena ystävänä ylläpitäisin yhteyttä säännöllisesti kysymällä, mitä ystävilleni kuuluu. Olisin olkapäänä ja kuuntelevana korvana. Jos joku olisi surullinen tai kuormittunut, lähtisin hänen luokseen tai koittaisin jotenkin muuten piristää. Olisin ihminen, keneltä saisi tilanteen vaatiessa kuuntelun lisäksi käytännön apua. Järjestäisin ystävilleni erilaisina juhlapäivinä tai muuten vain yllätyksiä kortin, lahjan, juhlien tai kirjeen muodossa. Parhaana mahdollisena ystävänä olisin aina valmis avaamaan oveni, jotta luokseni voi tulla omien ilojensa ja surujensa kanssa. Parhaana mahdollisena ystävänä minulla olisi kaksi isoa korvaa, suuri sydän, näkevät silmät, mutta harkitseva kieli. Haluan olla luotettava ihminen, kenelle voi kertoa synkimmätkin salaisuudet.

Haluaisin rakentaa ja ylläpitää ystävyyssuhteita, jotka ovat vastavuoroisia ja tasavertaisia. Ystävyys on ihmissuhde, jossa tulisi olla helppo olla omana itsenään. Siihen voi tulla omien tunteidensa kanssa puolin ja toisin heikkona, väsyneenä, kiukkuisena sekä iloisena, onnellisena ja "säheltäjänä", mutta silti hyväksyttynä ja arvostettuna. Arvostan avointa ja rehellistä ystävyyttä, jossa voi antaa ja saada. Rehellisiä sanoja rakkaudella, eikä sormella osoittaen. Hyvässä ihmissuhteessa asioista voidaan olla eri mieltä ja keskustella niistä ilman riitaa. Joskus hyvässä ystävyyssuhteessa voidaan riidelläkin, mutta tärkeintä on sopia riidat ja jatkaa yhdessä eteenpäin. Ystävyyden yksi tärkeimmistä pilareista on luottamus. Ystävä voi kertoa toiselle asioita luottaen, ettei niistä puhuta eteenpäin tai toinen hylkää. Haluan olla rakentamassa ja ylläpitämässä ystävyyssuhteita, joissa on syvällisyyden lisäksi huumoria ja naurua. Yhdessä tekeminen on mukavaa ystävien kanssa. Aina ei tarvitse jutella syvällisiä, vaan joskus kaipaa jotakin muuta ajateltavaa. Kuunnellaan puolin ja toisin ystävän tarpeita sekä toiveita. Ystävyyden ei pidä olla jatkuvaa kuormitusta lisäävää, vaan myös voimaannuttavaa. 

" Todellinen ystävä tuntee heikkoutesi ja tukee sinua. Tietää vahvuutesi ja iloitsee kanssasi. Näkee itkusi, vaikka peität sen. Pysyy vierelläsi silloinkin kun et ansaitse sitä. "
(Leea Lappilampi)



Tässä muutamia ajatuksia ystävyydestä ja siitä millainen ystävä minä haluaisin olla. Millaisia asioita sitä arvostat ystävyydessä ja millainen ystävä itse haluaisit olla? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...