lauantai 16. heinäkuuta 2016

Kipinöitä äitiyteen

Lupasin kirjoittaa Kansanlähetyspäivillä olleen kanavan aiheesta enemmän. Luento perustui Maria Rautavuoren kirjaan "101 kipinää tyytyväiseen äitiyteen".
Tässä tekstissä on häneltä nousseita ja minun omia pointteja.


Minun mielestäni kukaan ei ole täysin valmis äidiksi, vaan äidiksi kasvetaan. Toki on ihmisiä joille äitiys on luonnollisempaa, mutta eivät hekään ole valmiita. Jos et koe olevasi "äiti-ihminen" eikä sinulla ole kokemusta, ei hätää, voit oppia. Äitinä oleminen muuttuu lapsen kasvamisen myötä ja samalla voi kasvaa äitinä.

Jokaisella meillä on joskus huonoja päiviä ja silloin kaikki ärsyttää suunnattoman paljon. Lapset voivat olla myös hankalia ja heillä on tiettyyn pisteeseen asti oikeus siihen. Lapsella ei ole kuitenkaan oikeutta ylittää sinun omia rajojasi. Hänen tulee oppia, miten äitiä, naisia ja ylipäätään ihmisiä kohdellaan.

Mitkä asiat antavat sinulle voimia jaksaa arjessa? 
Vastuu omasta hyvinvoinnista on loppupeleissä meillä jokaisella aikuisella itsellämme.  
Nyt kun olen kahden lapsen kanssa yksin kotiäitinä, voimia tarvitaan erityisen paljon. Olen myös ymmärtänyt etten voi aina vain laittaa omia tarpeitani sivuun, koska sillä tavalla en todellakaan jaksa arkea. Jaksava ja hyvin voiva äiti on se mitä lapset tarvitsevat. Ei ole itsekästä tehdä asioita, joista nauttii. Toki jotkut asiat ovat hankalampi järjestää, mutta toteutuksen voi aloittaa pienistä jutuista.
Hankin keväällä itselleni salikortin, koska se auttaa minua pysymään fyysisesti ja psyykkisesti paremmassa kunnossa. Olen opetellut ja oivaltanut jotakin siitä, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Lasten ollessa isällään, en käytä koko aikaa siivoamiseen ja kotona nyhjäämiseen. Nään ystäviäni ja teen asioita, joista pidän. Toki saatan siivotakkin jossain kohtaan. Eivät lapset kaipaa tullessaan puunattua kotia, vaan äidin joka jaksaa antaa huomiota, rakkautta ja kuunnella kiukut. Lasten ollessa pieniä, pitää oppia sietämään pientä epäjärjestystä. Tämä on ollut/on minulle vaikeaa, mutta opettelen sitä. Paljon tärkeämpää on pitää huolta omasta ja lasten hyvinvoinnista.  
Haluatko lasten muistavan isona putipuhtaan kodin vai läsnäolevan äidin?
     Varsinkin kotiäitinä kaipaa toisia äitejä, koska lapset saavat leikkiseuraa ja äidit saavat vertaistukea. Lähes jokaisessa kaupungissa varmaan järjestetään jotain avoimia kerhoja, missä voi tutustua muihin äiteihin.
Äitinä voi väsyä ja silloin tarvitsee ammattilaisten apua. Se ei ole mikään häpeä, vaan rohkeutta hakea ajoissa apua. Itselleni ammattiavuista on ollut paljon hyötyä ja voin suositella niitä muillekkin. 
Jaksamiseeni vaikuttaa myös oleellisesti se, että luen päivittäin Raamattua ja rukoilen. Se on suuri voimavarani.
Usein lapset eivät tee niinkuin sinä sanot, vaan niinkuin sinä teet. Jos sinun kasvatuksesi ja omat tekosi ovat ristiriidassa keskenään, lapset ottavat helposti mallin vain tekemisistäsi.

Vaikka olet äiti, saat pitää huolta omasta ulkonäöstäsi. Saat olla ylpeä naiseudestasi ja panostaa siihen. Jokainen äiti varmasti kipuilee jonkun ulkoiseen olemukseensa liittyvän asian kanssa. Paratiisin jälkeen ei ole ollut täydellistä naista. Jos koet sinulla olevan "ongelmakohtia", puhu niistä ystäviesi kanssa. Voitte yhdessä miettiä, mitä asialle voisi tehdä ja voit saada uutta näkökulmaa niihin. Jokaisen naisen kroppa muuttuu jollain tavalla raskauden ja synnytyksen jälkeen, joten hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Sinä saat olla äiti, eikä sinun tarvitse olla enää teinitytön mitoissa.Kun hyväksyt itsesi, olet myös hyvänä esimerkkinä lapsillesi. Jos et ole tyytyväinen itseesi, älä sano sitä lastesi kuullen. Ole armollinen itsellesi ja samalla myös lapsillesi.

Elämässä ei voi olla aina kivaa. Pelkkä onnellisuus ei voi olla elämäsi tarkoitus, koska silloin viimeinenkin kaipuu Jumalan puoleen häviäisi. Kaikissa elämäsi tilanteissa ja haasteissa on turvallista jäädä Jumalan käsiin. Älä vertaile itseäsi muihin äiteihin, vaan saat olla omanlaisesi äiti. Kiukkuisena kannattaa koittaa olla ennemmin hiljaa kuin päästää suusta sammakoita. Hengitä syvään ja laske (vähintään) kymmeneen.
Epätäydellinen ja virheitä tekevä, mutta anteeksi pyytävä ja virheistä oppiva äiti on paras äiti.
Jumalalla on suunnitelma sinulle ja sinun lapsillesi. <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...