sunnuntai 20. elokuuta 2017

Muutoksia arkeen

Pian on kulunut vuosi siitä, kun palasin takaisin töihin. Vuorotyö on vaatinut paljon suunnittelua ja järjestelyä lasten hoidon ja sosiaalisen elämän suhteen, varsinkin poikien isän ollessa neljä kuukautta pois kuvioista. Ennen sitä lasten isä otti pojat silloin, kun olin iltavuorossa tai viikonloppuna töissä. Vaihtelin omat vuoroni kuitenkin niin, että lapset olivat hänellä korkeintaan kolme yötä viikossa. Viime kevään ja alkukesän aikana podin monta migreeniä työvuorolistojen äärellä, miettien kuka hoitaa lapsia milloinkin ja kuka vaihtaisi kanssani vuoroja. Kiitos isovanhempien, sisaruksien ja ystävien, sain ne jotenkin järjestettyä. Omaa-aikaa ei tarvinut edes harkita, koska kaikki hoitajat tuli käytettyä ilta- ja viikonloppuvuoroihin. Lasten isän kotiuduttua olemme sopineet hänen toivomuksestaan, että pojat ovat hänen luonaan joka toinen viikko ke-pe ja joka toinen pe-su. Minun pään vaivaksi jäi järjestää lastenhoito muina aikoina, jonka toisaalta ymmärrän. Tuon raskaan neljän kuukauden myötä sain kuulla todella monesta suunnasta, että olisikohan aika jo harkita vuoropäiväkotia. Taistelin vastaan ja perustelin sitä lapsien herkkyydellä sekä Pikku Karhun erityistarpeilla.
Kesällä oma fyysinen terveyteni alkoi oireilla ja perustutkimusten sekä verikokeiden perusteella ei löytynyt mitään hälyttävää, vaan viittasi stressiperäisiin oireisiin. Tässä kohtaa aloin vakavasti miettiä vuoropäiväkotiin vaihtamista ja rukoilin asiaa sekä soitin päiväkotiin.
Kyselin ihmisten mielipiteitä myös facebookin kautta, mutta mielipiteitä on lähes yhtä paljon kuin on ihmisiä. Kyselin päiväkodin johtajalta toiminnasta ja muista mietityttävistä asioista. Sovimme tapaamisen ja kävin lasten kanssa tutustumassa. Pikku Karhu oli aivan innoissaan uusista paikoista ja leluista. Kuvani vuoropäiväkodista ja ylipäätään kunnallisesta päiväkodista hieman muuttui positiivisempaan suuntaan. Lapsia päiväkodissa on paljon, mutta läheskään kaikki eivät ole paikalla samaan aikaan. Hoitajia on myös paljon, koska he tekevät kolmivuorotyötä. Jokaisessa ryhmässä on omat vastuuhoitajat. Päätin laittaa hakemuksen, koska tämä helpottaisi todella paljon arkeani ja vähentäisi stressiäni. Iso Karhu pääsee "keikkalapseksi" eli silloin, kun tarvitsee iltahoitoa eskarista on kuljetus vuoropäiväkotiin. Hänen eskariryhmässään on useampi lapsi, jotka tarvitsevat vuorohoitoa. Tämä on todella kiva, koska siten siellä on tuttuja kavereita. Illaksi jäävät lapset saavat klo: 17 päivällisen ja klo: 19.30 iltapalan. Lapset voi hakea kotiin yöksi klo: 22.30 asti, mutta toki kannattaa katsoa mikä on järkevä aika hakea. Menemme huomenna vielä tutustumaan ja saamme lisää tietoa käytännön asioista. Pojat aloittavat syyskuun alusta uudessa päiväkodissa. Olen askarrellut lasten kanssa viikko-ohjelma, jotta heille hahmottuisi paremmin viikon tapahtumat.

Pikku Karhun nykyisessä päiväkodissa kaikki hoitajat ovat olleet tippa linssissä, kun ovat kuulleet hänen lähtemisestä. Poika on ollu todella pidetty ja keskeinen persoona. Itku meinasi minultakin tulla kirjoittaessani irtisanomislappua, koska olen pitänyt päiväkodista ja henkilökunnasta todella paljon. On ollut etuoikeus saada viedä lapsia päiväkotiin, jossa on kristilliset arvot. Päiväkodin johtaja toki toi hyvän pointin, että Pikku Karhu saattaa laulella osaamiaan hengellisiä lauluja uudessa päiväkodissa. Pikku Karhun ryhmän hoitaja lupasi kirjoittaa "saatekirjeen", jossa kerrotaan missä kaikessa Pikku Karhu tarvitsee erityistä tukea. Tämä helpottaa varmasti uudessa päiväkodissa aloittamista.
 Jos vuoropäiväkoti ei vaan yksinkertaisesti sovi lapsilleni, aina voi hakea takaisin päivä päiväkotiin ja miettiä muita vaihtoehtoja. Lisäksi ei voi tietää mitä elämä tuo tullessaan ja miten Jumala johdattaa asioita eteen päin. Rukoilen ja toivon tämän helpottavan ja selkeyttävän arkeamme tässä hetkessä. Silloin kun olen töissä, lapset ovat isällään tai päiväkodissa ja myös lapset tietävät tämän asian. Nyt voin kysyä paremmalla omallatunnolla isovanhempia ottamaan lapsia välillä, jotta saan omaa-aikaa tai saamme parisuhdeaikaa.
Tämä kaikki ovat suuria muutoksia, mutta ne voivat olla muutoksia parempaan, toimivampaan ja energisempään arkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...