keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Hammaspeikko


Lapsia on aina peloteltu hammaspeikosta ja muutamat lastenlaulutkin kertovat siitä.

Me kävimme tänään Pikku Karhun kanssa hammashoitajan vastaanotolla 5-vuotis tarkastuksessa. Poika kävi puoli vuotta sitten tarkastuksessa ja takahampaissa oli alkavia reikiä. Nyt kun kävimme ylhäällä takana oli kolme reiän alkua ja alhaalla takana kaksi pienempää reiän alkua. Hoitaja laittoi paikka-ainetta ja kävimme läpi syitä, joista reiät ovat voineet tulla. Hän puhui Pikku Karhullekin hammaspeikon raapaisusta ja sen hoitamisen tärkeydestä. Toivottavasti fluorihoidolla saadaan reiät pysäytettyä. Sovimme uuden käynnin taas puolen vuoden kuluttua ja katsomme tilannetta sekä Pikku Karhun mahdollista ristipurentaa.


Koen niin huonoa omaatuntoa asiasta ja löin kunnolla huonon äidin leiman otsaani (tiedän myös joidenkin ihmisten tekevän sen). Meillä syödään säännöllisesti eikä napostella. Lapset eivät herkuttele juuri koskaan meidän luona, vaan joka toinen viikonloppu isänsä luona on karkkipäivä. Meillä on syöty vain harvoin rusinoita ja pyrin herkuttomuuteen kolme vuotiaaksi asti. Pikku Karhu saa päiväkodissa joka aterian jälkeen pastillin ja pienempänä sai kotonakin. Jossain vaiheessa ne vain unohtuivat pois käytöstä, mutta kävimme heti hammashoitajan jälkeen ostamassa uuden Hakkaraispurkin. Hampaiden pesu on todella haastavaa Pikku Karhulla, kun kaikki hammastahnat ovat hänestä tulisia ja suu on todella jäykkä aukeamaan. Puheterapian suujumpat ovat hieman auttaneet suun liikkuvuuteen ja katkaisemaan hampaiden pesua, mutta ei se helppoa ole vieläkään. Myönnän aamuisen hammaspesun unohtuvan, koska aamut olivat hektisiä yksinhuoltajana ja toisinaan vieläkin eikä hampaiden pesusta ole tullut aamurutiinia. Meillä juodaan silloin tällöin vichyä ja joskus harvoin tuoremehua, mutta ei koskaan limsaa. Nyt saavat makuvichytkin jäädä. Ostin taas uutta hammastahnaa kokeiluun, jonka ei todellakaan pitäisi olla tulista. Pikku Karhu sai myös valita itselleen uuden hammasharjan. Saimme hammashoitolasta "Hakkaraisen hampaidenhoitopolun", jota yritämme nyt oikeasti noudattaa ja saada tarroilla onnistumaan.
Toivon ettei ole liian myöhäistä pelastaa lapseni suun terveys.

Millaisia kokemuksia sinulla on lasten suun hoidosta? 
Onko teillä kenelläkään lapsista löydetty reikiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...