keskiviikko 5. elokuuta 2015

Perheen kanssa leireilyä

Meidät kutsuttiin naapurikaupungin seurakunnan järjestämälle leirille, jossa oli kaiken ikäisiä ihmisiä. Mukana oli myös meidän seurakunnasta muutamia ihmisiä. Meidän naapuristamme tuli mukaan eräs ystävämme meidän poikien ikäisten lastensa kanssa. 

Saimme yöpyä omana perheenä mökissä, missä oli kolme kerrossänkyä ja parvi. Laitoimme Pikku Karhun matkasängyn toiseen siipeen, mutta Iso Karhu halusi nukkua meidän kanssamme. Hän halusi kokeilla yläsängyssä nukkumista. Laitoin ensimmäisenä mökin valmiiksi iltaa varten, jottei kesken päivän tarvinnut enää sitä tehdä.



Leiri alkoi yhteisellä lipunnostolla ja tutustumisleikillä.  Mieheni haki tällä aikaa kaupasta Pikku Karhulle lounasta, koska ruoka olikin vasta yhden aikoihin. En ollut osannut ajatella, ettei ruoka olekaan heti 12. Onneksi lähellä oli ABC, eikä mieheni missanut mitään oleellista.
Tämän jälkeen meillä aikuisilla oli opetusosuus ja lapset menivät omaan hetkeensä viereiseen rakennukseen. Pikku Karhu oli meidän kanssamme. Hän sai lounasta ja laitoin hänet päiväunille.  Iso Karhu tykkäsi kovasti heidän askarteluhetkestään. Hän sai olla parhaan ystävänsä kanssa touhuamassa kaikenlaista kivaa.

Ruoaksi söime kinkkukiusausta ja sitten Pikku Karhu jo heräsikin. Syötin hänelle välipalan ja lähdimme ulos katsomaan muiden touhuja. Siellä oli ohjattuja yhteisleikkejä halukkaille. Minä en tietenkään päässyt osallistumaan, koska olin Pikku Karhun kanssa. Hän oli aivan innoissaan, kun pääsi kävelemään uudessa ympäristössä. Kaikki kivet ja kävyt päätyivät suuhun. Aina kun sain suun tyhjäksi, hän alkoi tunkea jo lisää. Iso Karhu leikki ystävänsä ja muiden lapsien kanssa. Pihalla oli jättitrampoliini, joka oli lasten ehdoton suosikki. Lisäksi sinne oli tuotu iso kasa hiekkaa ja leluja, missä lapset saivat leikkiä.Aikuiset, nuoret ja lapset leikkivät yhdessä kirkonrottaa ja muita perinteisiä pihaleikkejä. Aikuisetkin olivat ihan tosissaan mukana ja kaikilla näytti olevan hauskaa yhdessä.
Leikkien jälkeen oli tietysti päiväkahvit. Isolle Karhulle päiväkahvit ovat tärkeä juttu, koska hän on oppinut isovanhemmilta, että silloin voi saada herkkuja. Nytkin oli luvassa isot pullat. Seuraavaksi olivat vuorossa saunat ja uiminen. Mieheni otti Ison Karhun kanssaan saunaan ja uimaan. Hän oli järjestänyt niin, että minä sain mennä itsekseni saunaan. Lopulta autoin ystävääni hänen lastensa kanssa saunassa. Uimaan en kyllä uskaltautunut. Lapset kyllä kävivät pyörähtämässä meressä. Pikku Karhu oli hurmannut leirin naisväkeä.

Söimme päivällistä vasta kuudelta. Syötimme samaan aikaan Pikku Karhulle jo iltapuuron ja mieheni meni laittamaan häntä nukkumaan. Minä jäin katsomaan Isoa Karhua ja hänen ystäväänsä, koska ystäväni meni laittamaan hänen nuorempaa lastaan nukkumaan. Pikku Karhu ei meinannut millään rauhoittua nukkumaan, vaan huusi suoraa huutoa. Vaihdoimme mieheni kanssa osia. Otin Pikku Karhun hetkeksi lattialle, jotta hän rauhoittuisi. Hän pyrki vain ulos ovesta, koska olisi halunnut päästä muiden kanssa kaikkiin juttuihin mukaan. Lopulta tein sen mitä en enää ole kotona tehnyt; annoin hänelle maitopullon, jotta hän rauhoittuisi. Lopulta hän rauhoittuikin ja nukahti. Meillä oli itkuhälyttimet mukana, jotta kuulimme jos olisi tullut hätä.

Meillä oli yhteinen iltanuotio, missä lauloimme ylistyslauluja ja mieheni säesti kitaralla. Laulujen jälkeen oli opetusosuus, josta itse tykkäsin. Iso Karhu ja hänen ystävänsä ei jaksaneet kuunnella, joten he lähtivät leikkimään. Lopuksi oli vielä näytelmä, jota he halusivat seurata. Ohjelman jälkeen paistoimme nuotiolla makkaraa ja vaahtokarkkeja. Sisällä oli vielä halukkaille iltapalaa.

Minä ja ystäväni lähdimme laittamaan isompia lapsiamme nukkumaan. Luin Isolle Karhulle mökkimme rappusilla iltasadun, jottei Pikku Karhu heräisi. Kello oli jo yhdeksän ja hän oli aivan ylikierroksilla. Mökissä hän aloitti venkslaamisen siitä, missä nukkuisi; yläsängyssä, eikun alasängyssä, eikun lattialla, eikun...Lopulta sanoin, että hän nukkuisi ylhäällä (yläsängyssä oli laita ja alasängyssä ei). Hän totesi itsekin: "Minun on opeteltava nukkumaan yläsängyssä, jos meille joskus tulee kerrossänky". Hän viimein rauhoittui viereeni.
Me aikuiset vielä rukoilimme ja juttelimme lasten nukkuessa.

Yö oli huono. Menimme 11 aikoihin nukkumaan, mutta minä en saanut unta ennen puolta yötä. Siitä tunnin päästä Pikku Karhu heräsi huutamaan. Juuri kun hän oli rauhoittumassa mieheni näki jotain kamalaa unta ja alkoi huutaa. Pikku Karhu tietysti havahtui tuohon ja alkoi taas huutaa. Valvoin ainakin tunnin siinä yöllä. Aamulla heräsimme lasten kanssa seitsemältä.

Aamusta oli vapaata oleskelua, joten pakkasin jo osan tavaroistamme. Iso Karhu kävi mieheni kanssa saunassa ja uimassa. Pikku Karhu oli kovin kiukkuinen ja tyytymätön. Syötin hänelle aiemmin lounaan ja lähdin laittamaan päiväunille. Hän nukahtikin heti. Kävelin rattaiden kanssa kauemmas rantaan, missä rukoilin ja rauhoituin hetken itsekseni. Suomen luonto puhuttelee minua yhä uudelleen. Olin väsynyt, koska yö oli ollut huono ja olin auttanut paljon ystävääni hänen lastensa kanssa sekä tietysti siinä oli meidän omatkin lapset.

Vapaan jälkeen meillä oli ehtoollisjumalanpalvelus ja lapsille oli pyhäkoulu. Tämän jälkeen alkoi lounas ja siivoaminen. Lopuksi meillä oli loppukokoontuminen, jossa sai antaa risuja sekä ruusuja. Minun risuni olivat, että aikataulu oli kokoajan myöhässä ja etteivät ihmiset olleet ajoissa kokoontumisissa. Kaikenkaikkiaan minä tykkäsin leiristä ja siitä, että näki vanhoja tuttuja. Iso Karhu nautti aivan valtavasti leiristä ja siitä kun sai leikkiä ja leikkiä ja leikkiä kavereiden kanssa. Mieheni myös tykkäsi leiristä kovasti; opetuksista ja yhdessä olemisesta.

Tällainen leiri rennolla ja joustavalla yhdessä ololla. Illalla kotiin tultuamme olimme kaikki todella väsyneitä ja uni maistui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...