sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Päiväkoti kutsuu

Jäädessäni äitiyslomalle Pikku Karhusta ajattelin, että haluan olla molempien lasten kanssa kotona kunnes palaan joskus takaisin töihin. Minua harmitti, etten ollut pystynyt olla Ison Karhun kanssa pidempään kotona ja halusin korjata tilanteen.

Iso Karhu aloitti viime syksynä käymään kerran viikossa seurakunnan kerhossa ja tänä vuonna hän on isompien ryhmässä, joten he kokoontuvat pari kertaa viikossa. Kerho on kolme tuntia kerrallaan ja Iso Karhu on tykännyt siellä käymisestä (välillä vaihtelevalla menestyksellä).

Viime keväänä jo perheohjaaja väläytteli, että Iso Karhu hyötyisi päiväkodista. Monet hänen kaverinsa ovat lähteneet päiväkotiin, eivätkä he näe läheskään niin usein. Iso Karhu on ollut kolmivuotisneuvolasta asti puheterapiajonossa, koska häneltä puuttuu joitain kirjaimia ja tällöin puhe toisinaan epäselvää. Tuo puheterapiajono on kestänyt kohta vuoden, eikä toivoa pääsemisestä ole, koska kaupungissa ei ole puheterapeuttia.

Lisäksi Iso Karhu on aktiivinen ja innokas lapsi, joten hän alkaa jo turhautua olemaan minun ja Pikku Karhun kanssa kotona. Hän kaipaa ikäisiään leikkikavereita ja ohjattua toimintaa. Minäkään kun en aina pysty sitä hänelle järjestämään. Kesällä viimein haimme hänelle virikehoitopaikkaa. Tiesin tuonkin tilanteen olevan toivoton, koska päiväkodit ovat aivan täynnä.

Viime viikolla päivähoidon vastaava soitti, että Isolle Karhulle olisi paikka Pelastusarmeijan päiväkodissa. En ollut uskoa korviani, koska tuota paikkaa olimme haaveilleet ja rukoilleet Isolle Karhulle jo ainakin pari vuotta. Päiväkoti on sen verran tykätty, ettemme olleet aiemmin saaneet sinne paikkaa. Nyt se järjestyi ja vielä näin nopeasti hakemisesta. Kaiken lisäksi päiväkoti on aivan minun työpaikkani lähellä. Kyseinen päiväkoti on melko pieni päiväkoti nykypäivänä ja se sijaitsee isossa vanhassa omakotitalossa, missä on pihalla omenapuita ja kasvimaa.

Soitin päiväkotiin ja vastaava kertoi siellä olevan muitakin, joilla on/tai on ollut puheen kanssa ongelmaa. Kävimme perjantaina tutustumassa päiväkotiin ja siellä pidetään joka perjantai pyhäkoulua lapsille. Vastaanotto oli todella lämmin ja molemmat lapset otettiin heti huomioon. Iso Karhu oli aivan innoissaan uusista leluista ja sieltä löytyi tuttuja kavereitakin. Pikku Karhukin oli aivan innoissaan leluista ja tädeistä. Hän kovasti heitteli leluja, eikä tietysti jaksanut keskittyä pyhäkouluun. Iso Karhu vastaili reippaasti lastenhoitajien kysymyksiin ja toimi heidän ohjeidensa mukaan.

Olimme mukana vielä heidän ulkoilussaan ja keskustelimme samalla tulevasta hoidosta. Vastaava sanoi, että voimme ja olisi hyväkin käydä vaikka joka päivä hetki päiväkodissa, jotta aloitus ei ole niin hankalaa. Isolla Karhulla ei kyllä näyttänyt olevan sitä ongelmaa, koska toivoi pääsevänsä jo ensi viikolla ilman minua ja Pikku Karhua.
Iso Karhu aloittaa siis Lokakuun alusta 10 päivää kuukaudessa. Samana päivänä hain Pikku Karhulle jo vuoden päähän paikkaa tuohon samaan päiväkotiin.

Oli ihanaa nähdä, miten molemmat lapset ja etenkin Iso Karhu viihtyi päiväkodissa. Välillä meidän vanhempien pitää heittää omat periaatteemme ja haavekuvamme romukoppaan ja miettiä kaikkien etua. Iso Karhu hyötyy päiväkodista niin monella tavalla. Hän jo on kovasti itsekin puhunut päiväkotiin menemistä. Samalla minullakin säästyy voimavaroja tuona aikana, kun en hoida kuin yhtä lasta. Pikku Karhulle taas on todella hyvä, että hän saa olla vielä vuoden kotona kasvamassa. Hän on jotenkin vielä sen verran vauva. Hän saa tuona aikana leikkiä kotona vapaasti kaikilla leluilla ja saa täysin huomioni. Iso Karhu ei oikein hyväksy pikkuveljeä leikkeihin, koska tämä rikkoo hänen leikit. Iso Karhu on myös sitä mieltä, että Pikku Karhu rikkoo kaikki hänen lelunsa.
Kerhopäivät eivät ole kuin kolme tuntia ja päiväkotipäivät sen kuusi tuntia. Siinä jää kuitenkin vielä päivää olla yhdessä ja lisäksi jää kolme kokonaista päivää olla yhdessä. Uskon tämän olevan hyvä kevyt lasku päiväkotimaailmaan ennen minun töihin paluuta. Isolle Karhulle (ja minulle) muutokset ovat välillä niin rankkoja, että pehmeämmät laskut ovat tervetulleita.

Innolla jäädään odottamaan, miten päiväkotirytmi lähtee sujumaan. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...