perjantai 10. kesäkuuta 2016

Mattoja pesemässä

Olimme alkuviikosta maalla ja halusin saada ensimmäiset matot pestyä. Ilma ei ollut mikään lämmin, mutta aurinko paistoi ja hieman tuulikin. Mummoni halusi tulla auttamaan mattojen pesussa, jotta selviäisin hommasta nopeammin. Mummo on oikea konkari mattojen kutomisessa ja pesussa. Lähes kaikki meidänkin matot ovat hänen tekemiä.

Veimme matot kottikärryillä vanhempieni savusaunan luo, missä tuli letkusta juoksevaa ojavettä. Mummolla oli tarkka visio hommasta ja minä koitin pysyä vauhdissa mukana. Ensin laitoimme matot likoamaan isoon saaviin. Hain huuhtelua varten toiseen saaviin puhdasta kaivovettä. Nostimme ensimmäisen pestävän maton vanhan hetekan päälle ja minä laskin juoksevaa vettä päälle. Mummo levitti mäntysuovan ja alkoi pestä. Kun matto oli pesty, huuhtelimme sen kaivovesisaavissa ja laitoimme heinäseiväsaidan päälle kuivumaan. Jossain vaiheessa vaihdoimme osia ja minä sain jynssätä mattoja puhtaaksi. Muutamassa matossa oli mustikka- ja maalitahroja. Mummoni kertoi, että hankaamalla hiekkaa jäljet saattaisivat lähteä. Eivät ne kokonaan lähteneet, mutta ainakin vaalenivat reilusti.
Olin ottanut lähtiessämme meidän lattialla olleet matot, jotta ne saisi Pikku Karhun synttäreiksi puhtaiksi. Mattojen kuivaksi saamisessa tuli siis hieman hoppu, jotta sain ne kotiin lähtiessämme mukaan.  Levittelimme saunan seinustalle naruja, johon loput matot sai kuivumaan. Illalla matot olivat enää hieman kosteita, mutta seuraavaksi päiväksi oli luvattu kovaa sadetta. Mummoni oli kotonaan lämmittänyt takkaa ja saunaa, joten vein matot hänen luokseen kuivumaan. Sain kotiin lähtiessämme kuivat ja puhtaat sekä ihanalle mäntysuovalle tuoksuvat matot.
Kellarissa odottaa iso kasa todella likaisia mattoja, mutta nyt olen saanut kunnon perehdytyksen maalla pesemiseen.

Millaisia kokemuksia sinulla on mattojen pesusta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...