keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Lapsen ADHD ja Motoriikan Kehityshäiriö


PikkuKarhulle tehtiin siis syksyn aikana psykologiset tutkimukset sekä toimintaterapeutin ja puheterapeutin arviot. Hänen päästään otettiin viime perjantaina magneettikuvaus, mutta kuvaustulokset tulevat vasta parin viikon päästä.

PikkuKarhun puheessa esiintyy äännevirheitä ja se tuo toisinaan haastetta hänen ymmärtämiseensä. Pojan on vaikea eriyttää leuan, huulten ja kielen liikkeitä. Hän sai maksusitoumuksen yksityselle puheterapeutille, joka arvioi pojalla olevan liian lyhyt tai kireä kielen alla oleva jänne. Olen aiemmin kysynyt tätä neuvolassa ja lääkärissä, mutta he eivät olleet erikoistuneet aiheeseen. Tämä puheterapeutti on ja haluaa tutkia asiaa vielä lisää.

PikkuKarhu on vauhdikas ja sosiaalinen poika, joka on herkkä kaikille ärsykkeille. Hän ei siedä pettymyksiä ja siitä seuraa impulssiivisuutta. Ohjattavana oleminen varsinkin ryhmässä tuottaa pojalla haasteita, joka näkyy erityisesti päiväkodissa. Leikkitaidot ovat vielä kovin kehittymättömät ja kaveritaidot haastavia keskittymisvaikeuden vuoksi. PikkuKarhu leikkii mieluiten aikuisten kanssa ja kavereiden kanssa leikkiminen on juoksemista tai muuten riehumista. Visuaalinen- ja hienomotoriikka ovat huomattavasti ikätasosta kehittymättömämpää. Saksilla leikkaaminen ja piirtäminen (myös mallista) on todella kömpelöä. Pitkäjänteiset ja sarjalliset toiminnot tuottavat suurta haastetta. PikkuKarhulla on paljon ikätasonsa taitoja, mutta myös haasteita. Erityisesti suun motoriikassa, tarkkaavaisuudessa, toiminnan ohjauksen säätelyssä, hienomotoriikassa ja tunnesäätelytaidoissa. PikkuKarhulla on paljon ikätasonsa taitoja, mutta myös haasteita. Erityisesti suun motoriikassa, tarkkaavaisuudessa, toiminnan ohjauksen säätelyssä, hienomotoriikassa ja tunnesäätelytaidoissa. Lisäksi pojalla voimistuneet Tic-oireet, joiden takia olimme sairaalassa. Tästä kirjoitan aivan oman postauksen.

PikkuKarhu sai puheterapian lisäksi maksusitoumuksen yksityistä toimintaterapiaa varten. Puhe- ja toimintaterapeutti työskentelevät työparina, joten käynnit onnistuvat samalla kerralla. Lisäksi pojalle suositeltiin pienryhmää päiväkodissa ja erityisesti eskarissa. Kaikki lähialueen pienryhmät ovat täynnä, mutta olemme jonossa kahteen päiväkotiin. Kummasta vapautuu paikka, siellä poika käy myös eskarin. Vuoden päästä katsotaan, onko millaista kehitystä tapahtunut ja tuleeko PikkuKarhu käymään koulua pienryhmässä. Ensi kesänä arvioidaan myös, olisiko tarpeellista aloittaa lääkehoito.
Diagnooseiksi hän sai ADHD:n ja Motoriikan kehityshäiriön.
Viralliset diagnoosit helpottavat tuen ja avun saamista. Olen tyytyväinen, että tutkimukset ovat tältä erää ohi ja isot pyörät pyörähtivät nyt eteenpäin kuntoutuksen osalta.

Onko sinulla kokemusta ADHD-lapsesta tai kielijänneasioista? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...