torstai 11. maaliskuuta 2021

Erityislapsen kouluun lähteminen

Minun pitäisi tehdä opinnäytetyötä, mutta haluan tässä välissä kertoa teille viimeisimpiä kuulumisia.

Meillä oli tänään eskarilla PikkuKarhun kouluunlähtöpalaveri, jossa oli mukana lastentarhanopettaja, päiväkodin johtaja, erityisopettaja ja psykologi sekä me vanhemmat.

Vuonna 2019 mietittiin, pärjääkö PikkuKarhu tavallisessa eskariryhmässä. Pienryhmiä ei ollut, joten hänet oli pakko laittaa tavalliseen ryhmään. Samalla varauduttiin siihen, että eskari tarvii kerrata tai vähintään pienryhmäluokalle kouluun. Psykologin mielestä PikkuKarhu oli kuin Nalle Puhin Tiikeri, joka sinkoilee paikasta toiseen. 

PikkuKarhulle on tehty tämän vuoden tammikuussa psykologiset tutkimukset ja kaikille tehtävä kouluunlähtökartoitus. Tänään saimme kuulla, miten suuren harppauksen poika on kehityksessä ottanut. Marraskuussa aloitettu ADHD-lääkitys auttaa keskittymään ja joissakin tilanteissa PikkuKarhu toimii jopa esimerkillisesti. Hän on erittäin fiksu poika ja monilta osin yli oman ikätasonsa. Hänen huumorintajuaan ja tunteiden sanoittamista kaikki kehuivat. Hän on matemaattisesti taitava ja todella innokas oppimaan uutta. Poika osaa lukea joitain tuttuja sanoja ja kovasti harjoittelee lisää. Hänellä on hyvät oppimisvalmiudet ja ihan ehdottomasti lähtee kouluun.

Mutta kyllä niitä haasteitakin löytyy, jonka vuoksi hänet yritetään saada starttiluokalle. Pikkukarhun hienomotoriikka on todella kömpelöä ja kynäote kypsymätön. Hänelle tilataan nyt kynätuki opettamaan oikeanlaista kynäotetta. Avaruudellinen hahmottaminen ja mallintaminen tuottavat haasteita. Kun tehtävät ovat vaikeita, hän turhautuu ja haluaa lopettaa. Hetken kuluttua kuitenkin haluaa tehdä loppuun. Lisäksi PikkuKarhun on edelleen vaikea sietää pettymyksiä ja turhautumista, jolloin impulsiivisuus tulee näkyviin. Kuulin hänen yrittäneen heittää eskarissa hoitajaa tuolilla ja lyödä, mutta onneksi nämä tilanteet ovat vähentyneet. Pettymyksiä hän sietää jo paremmin kuin vuosi sitten, jolloin kaikki tavarat lenteli. Kaveri- ja leikkitaidot ovat edelleen haastavia. Pikkukarhu viihtyisi mieluiten aikuisten seurassa ja kavereiden kanssa tulee konflikteja. Pikkukarhu ei osaa mennä kesken leikin toisten mukaan ja hänen leikit ovat kovin omaehtoisia. Pojalla on huono itsetunto, jonka myötä hän helposti lannistuu. 

Starttiluokalla olisi muitakin lapsia, joilla on samanlaisia haasteita. Opiskelua voi käydä mukautetusti lapsen tarpeiden mukaan ja joissakin aineissa ottaa esimerkiksi seuraavan luokan asioita. Starttiluokka kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen tilanne arvioidaan uudestaan. Kyseiseen kouluun olisi taksikuljetus, koska koululle on matkaa yli 5 kilometriä. Jos Pikkukarhu ei mahdu starttiluokalle, hän aloittaa koulunkäynnin tuetusti lähikoulussa.

Olen niin iloinen, onnellinen ja ylpeä tästä valtavasta harppauksesta kehityksessä. Pikkukarhun kohdalla olen monet kerrat ollut huolissani hänen kehityksestään, mutta nyt suunta näyttäisi olevan oikea. Poika kasvaa ja kehittyy omien erityispiirteidensä kanssa ja hän on syksyllä jo ekaluokkalainen. Hampaitakin lähtenyt ainakin kolme ja tilalle tullut valloittava jääkiekkoilijan hymy.
.           Love You My Baby. ❤️ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...