torstai 23. huhtikuuta 2015

Tarvitaanko me muka ammattiapua?

Oletko koskaan tarvinnut perheeseesi ulkopuolista tukea?

Meillä kävi niin viime syksynä. Pikku Karhu oli pieni vauva ja nukkui vielä paljon huonommin kuin nyt. Iso Karhu reagoi todella voimakkaasti Pikku Karhun syntymiseen ja hänellä tietysti on uhmakin menossa. Mieheni teki tuolloinkin koulua ja töitä samaan aikaan. Hänen täytyi saada vuoden aikana hirveä määrä opintopisteitä tehtyä, että valmistuisi nyt keväällä. Olin silloinkin paljon yksin huonosti nukkuvan pienen vauvan ja uhmakkaan pikku pojan kanssa. Oma jaksamiseni ja kärsivällisyyteni alkoi olla kovin koetuksella. Minulle suositeltiin neuvolasta ottamaan yhteyttä neuvolan perhetyöntekijään. Kynnys yhteyden ottamiseen oli minulle ja miehelleni aika korkea, vaikka työ onkin matalan kynnyksen työtä.

Meneekö meillä niin huonosti, että tarvitsemme ammatti-ihmisten apua lasten kanssa?
Saammeko jonkun leiman, kun tarvistemme apua?

Kuitenkin sain soitettua tuolle työntekijälle ja yllätyin hyvin positiivisesti. Hän tuli tekemään kartoituskäynnin, jossa miehenikin oli mukana. Hän alkoi aluksi käydä meillä viikottain, koska olin niin väsynyt. Hän seurasi meidän "ongelmakohtia" Ison Karhun suhteen ja antoin monia hyviä vinkkejä. Välillä hän leikki Ison Karhun kanssa, jotta sain nukkua. Hän antoi myös vinkkejä Pikku Karhun nukkumisen suhteen. Käynnit ovat harventuneet, koska meillä on jo paljon helpompaa.
Hän kävi meillä eilen ja sen piti olla lopetuskäynti. Päätimme kuitenkin hänen jatkavan käyntejä mieheni valmistumiseen asti, koska olen taas ollut paljon yksin lasten kanssa ja myös väsyneempi. Meistä molemmista on hyvä, että hän jatkaa ennaltaehkäisevästi käyntejään. Nyt ollessani väsynyt koen jonkinlaista turvallisuutta siitä,  että joku ammatti-ihminen käy hieman antamassa vinkkejä ja tsekkaamassa tilannetta.

Minusta on rohkeutta ja hyvän vanhemman merkki hakea apua, jos yhtään tuntuu siltä. Parempi ennaltaehkäistä kuin korjailla siinä kohtaa kun "pakka levinnyt käsiin".


Mitä neuvolan perhetyö sitten onkaan?

"Perheohjaaja on neuvolan työntekijä, joka käy tarvittaessa perheiden kotona. Perhetyö on matalan kynnyksen tukea ja kohdentuu kaikille perheille.   Perheohjaajan tehtäviin kuuluu tukea vanhemmuutta ja arjessa jaksamista, auttaa arjen hallinnassa sekä olla tukena perheille haasteellisissa tilanteissa yhdessä muun neuvolan henkilökunnan kanssa.
Perheohjaajan käynnit ovat maksuttomia.
Työ on luottamuksellista ja perustuu vanhempien, neuvolan henkilöstön ja perheohjaajan kanssa yhdessä sovittuihin suunnitelmiin ja tavoitteisiin.
Pulmat voivat liittyä esimerkiksi lapsen päivärytmiin, sairastamiseen, omaan jaksamiseen tai muuttuneeseen elämäntilanteeseen perheessä."

Jos koet olevasi väsynyt tai tarvitsevasi tukea lapsiperhearkeesi, ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi oman paikkakuntasi neuvolaan. He osaavat neuvoa millainen tuki olisi teille hyvä. Muutenkin jos koet tarvitsevasi jonkilaista apua, hae sitä ennekuin on liian myöhäistä. Se on rakkautta perhettäsi kohtaan, että hoidat ongelmat ajoissa.


"Kaikilla perheillä voi olla elämänvaiheita, joissa omat voimavarat eivät tunnu riittävän arjesta selviämiseen."
                                                            (Kuvat Googlen kuvahausta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...