torstai 30. tammikuuta 2020

Kireä kielijänne


Olemme PikkuKarhun kanssa käyneet puheterapiassa 1,5 vuotta ja alunperinkin sanoin, ettei hänen kanssaan toimi peruskotiharjoitteet. Hänen keskittymisensä ei vain riitä niihin. Jotain jumppia olemme saaneet ujutettua hammaspesun yhteyteen. Pojan puheessa esiintyy äännevirheitä ja se tuo toisinaan haastetta hänen ymmärtämiseensä. Hänen on vaikea eriyttää leuan, huulten ja kielen liikkeitä. 

Tammikuussa aloitimme yksityisellä puheterapeutilla, joka sanoi heti ensimmäisellä kerralla kielijänteen vaikuttavan liian lyhyelle tai kireälle. Hän suositteli harkitsemaan yksityiselle menoa ja erityisesti Helsingissä olisi tähän erikoistuneita lääkäreitä, jotka osaavat arvioida leikkaamisen tarvetta puheen kannalta. Olen aiemmin kysynyt kunnallisessa neuvolassa ja lääkärissä mahdollista kielijänteen kireyttä, mutta he eivät ole suuremmin ottaneet kantaa. Yksityiselle meneminen tulisi maksamaan tuhansia euroja, ellemme ottaisi PikkuKarhulle vakuutusta. Itse toimenpide kestäisi vain muutaman minuutin. Tällä viikolla puheterapeutti mittasi PikkuKarhun kielijänteen ja se on kireä edestä sekä takaa. Kieli menee heti kuopalle, kun PikkuKarhu yrittää nostaa sitä. Puheharjotteita saamme tehdä vuosia, jotta niiden avulla tulisi jotain tuloksia. Kielijänteen nopea leikkaaminen olisi lapsen edun mukaista, koska siitä puhe voi selkiytyä jopa parissa viikossa. Puheterapeutti lupasi tällä viikolla kirjoittaa lähetteen toimenpidettä varten. Juttelin lasten isän kanssa ja päädyimme kuitenkin kunnallisten palveluiden käyttämiseen ja vielä painottaa lääkärille, että leikkaa tarpeeksi avun saamiseksi. Nyt odottelemme lähetettää ja pikaisesti toimenpiteeseen pääsyä sekä sen auttavan puheeseen. Kireä kielijänne vaikutttaa niin moneen asiaan; hengistykseen, nielemiseen, puheeseen ja nukkumiseen. 

Onko sinulla kokemuksia kireästä kielijänteestä ja sen operoimisesta? Kuulisin mieluusti kaikkia kokemuksia. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...