maanantai 10. toukokuuta 2021

Oletko Keskiverto äiti?

Eilen oli äitienpäivä ja sen kunniaksi tein Instagramiin (ota seurantaan siellä äidin palapeli) kyselyn äitiydestä. Kyselyyn osallistui keskimäärin 40 ihmistä, joista 90% oli äitejä. Miehet lopettivat vastaamisen siihen, kun kysyttiin onko äiti. Haluan jakaa tuloksia teidän kanssanne ja kuulla ajatuksianne niistä. Loppuun laitan vielä kysymykset, jos joku haluaa pohtia niitä ja vastata kommenttikenttään. 

Osallistujista suurimmalla osalla oli yksi tai kaksi lasta. Sama keskimääräinen lasten lukumäärä käy ilmi myös erilaisista tutkimuksista, joita Googlailin.

Kyselyn vastaajista 51% on saanut lapsen yli 25 vuotiaana ja 49% on saanut alle 25 vuotiaana.  Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 ensimmäinen lapsi saatiin keskimäärin 29 vuotiaana.

Minut yllätti iloisesti, että kyselyyn vastanneista 75% on ydinperhe. Tämä on todella tärkeää lapsen tasapainoisen kasvun ja kehityksen vuoksi. Eroperheitä oli 25%. En sano, etteikö eroperheen lapsista voisi kasvaa ja kehittyä tasapainoisia. Tottakai voi. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan vuonna 2019 yleisin perhemuoto (57%) on eri sukupuolta olevien avioparien muodostama perhe.

Äidit kertoivat, mikä on parasta äitiydessä. Tästä en katso tilastoja, vaan teidän ihania vastauksia.
Monet sanoivat, että äitiydessä parasta on rakkaus ja etenkin lasten pyyteetön rakkaus. Arvostusta saivat myös yhteiset retket ja rauhalliset hetket sekä lapsen päiväunet. Lasten kasvua ja kehitystä on ihana seurata. Lopulta ne kaikkein huonoimmatkin hetket ovat kaikkein parasta.

Haastavimpana äidit kokivat oman vajavaisuutensa. Äitinä tulee osata aikatauluttaa elämää ja olla jatkuvasti hälytystilassa.

Kiitos kaikille vastauksista ja olisi kiva kuulla ajatuksianne tuloksista ja aiheesta.
Tässä lopuksi vielä lupaamani kysymykset:
1. Oletko äiti? Jos olet, monelle?
2. Oletko saanut lapsia alle 25 vuotiaana vai yli 25 vuotiaana?
3. Onko lapsillasi ydin - vai eroperhe?
4. Mikä on parasta äitiydessä?
5. Mikä on haastavinta äitiydessä?

Vaikka vastauksesi olisivatkin keskiverto äidin kategoriassa, tämän ei ole tarkoitus millään tavalla lokeroida ihmisiä. Muista että juuri sinä olet ainutlaatuinen äiti, jollaista ei ole toista. ❤️ ☀️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...