tiistai 28. heinäkuuta 2015

Festarimeininkiä

Kesällä on monenlaisia festareita, minne ihmiset kokoontuvat. Toiset ryyppäämään, toiset kuuntelemaan bändejä ja jotkut molempia. Osallistuimme lastemme kanssa yksille kesäfestareille, missä oli lapsille omaa ohjelmaa. He tykkäsivät varsinkin musiikki- ja teatteripainotteisista esityksistä.

Kaduilla kävellessä sai pitää lapset hyvin lähellä, koska liikkeellä oli monenlaista väkeä; taskuvarkaitakin oli havaittu. Välillä tuntui kuin itsekin olisi ollut humalassa tai vetänyt röökiä, koska niiden haju leijui niin voimakkaasti joka paikassa. Käydessäni lasten kanssa automaatilla, takanamme seisoi nuorisoporukka. Heillä joka toinen sana oli kirosana ja volume melko voimakas. Minua niin ärsytti lasteni puolesta niin kovasti, että meinasin sanoa nuorisolle muutaman sanan käytöstavoista pienten lasten läsnäollessa. Jätin nuo harkitsemattomat sanat kuitenkin sanomatta, koska pääsimme viimein lähtemään tuosta tilanteesta. Söimme Ison Karhun kanssa festareiden kunniaksi ranskalaiset ja makkaran puoliksi. 

Tällaisille kesätapahtumille olisi kiva mennä perheenä, mutta en halua kyllä viedä lapsiani katsomaan humalaisia ihmisiä aamusta iltaan asti. Miksi meidän suomalaisten pitää vetää kaikki kiva aina överiksi? Hauskaa voi pitää niinkin, ettei tarvitse kontata kotiin. En toki halua yleistää, koska liikkeellä oli myös paljon perheitä ja selvinpäin olevia. Suomalainen kulttuuri on vain kesäisin sellainen, että jos aurinko paistaa niin silloin ryypätään. Kun ryypätään, unohdetaan kaikki ympärillä oleva.
                                                      (Kuva Googlen kuvahausta)

Pääsimme kokeilemaan pahville graffitien tekemistä. Autoin Isoa Karhua purkin käytössä, mutta hän sai itse liikuttaa sitä. Mielestäni taideteoksesta tuli oikein hauska.

Sunnuntaina satoi vettä melkein koko päivän. Illalla käydessäni kaupassa, kaupungissa leijui yleinen darra. Kadut olivat täynnä tyhjiä tupakka-askeja, tölkkejä, ruokajätteitä ym. roskaa. Monet ihmiset ostivat sipsiä, pizzaa, vissyä ja muuta krapulamättöä. Osalla silmät ja koko naama punoitti ja näytti, että oksennus lentää aivan pian. Iso Karhu kysyi minulta seuraavana päivänä: "Äiti miksi täällä on joka puolella tallottuja tölkkejä?". Selitin siinä sitten, etteivät kaikki ihmiset ymmärrä roskien kuuluvan roskikseen.

Niin miksi humalassa ja festareilla on vapaa kaikista säännöistä? Ihmiset ylittävät tien silmät ristissä kaukana suojatiestä, vaikka auto tulisi aivan vierestä. Kaikki roskat pudotetaan siihen kohtaan, missä niitä ei enää tarvita. Pantittomat tölkit rytätään tai lasipullot hajoitetaan pitkin puistoja. Miksi? Minun järkeeni ei mahdu, että miksi? Pienet lapset käyvät puistoissa leikkimässä, jonka pitäisi olla turvallista. Mutta jos puistot ovat täynnä lasinsiruja, tupakantumppeja tai nuuskapusseja, se ei silloin ole turvallinen ympäristö lapsille.

Seuraavan kerran, jos sinä liikut humalassa kaupungilla, ole kiltti ja pidä kuitenkin edes hieman huoli ympäristöstäsi. Pyydän tätä kaikkien pienten lasten puolesta. Mieti jos se pieni Pekka laittaa suuhunsa sinun heittämäsi nuuskapussin ja kuolee sen takia. Pystyisitkö elää tuon asian kanssa? Vanhemmatkaan eivät kuitenkaan aivan kaikkea voi huomata.

Tämä oli nyt tällainen vuodatus. En halua yleistää, enkä syyllistää, mutta haluan herätellä ihmisiä ajattelemaan omaa käytöstään ja sen vaikutusta muihin ihmisiin. Alkoholi ei ole pahasta, jos osaa ottaa kohtuudella.
(Kuva Googlen kuvahausta)
 

Iloista ja aurinkoista kesää kaikille! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)

Ympyrä sulkeutuu

  Ympyrä sulkeutuu, kun suljen oven viimeistä kertaa. Olen viimeisen vuoden kipuillut tämän blogin kohtaloa ja tuntunut, että siitä olisi ai...