Eräänä iltana päätimme äidin kanssa lähteä etsimään kasveja ja hän opasti minulle, mitkä olisivat hyviä ja miten ne säilötään.
Keräsimme mm. :
Maitohorsmaa:
Sato:Nuoria punertavia maitohorsman versoja voidaan kerätä pian lumien sulamisen jälkeen pitkälle alkukesään. Yrttijuomaa varten lehdet voidaan kerätä myöhemmin kesällä, mutta kuitenkin ennen kukintaa. Lehdet kerätään kesä-heinäkuussa juuri ennen kukintaa. Ne riivitään käsin ylhäältä alaspäin ja kuivataan tuoreeltaan tai hiostettuina. Lehtien tulee olla puhtaita, nuoria, terveitä ja vahingoittumattomia. Tuoreena kuivattujen lehtien tulee olla kauniin vihreitä. Varrenpalasia ei kerätä lehtien mukaan. Maitohorsmankukista kerätään vain vaaleanpunaiset terälehdet, sillä vihreät osat aiheuttavat kitkerää makua. Poiminta-aika on heti kukkien avauduttua kesä-heinäkuussa. Maitohorsman juurien paras keruuaika on varhain keväällä tai myöhään syksyllä.
Ravintoarvo:
Maitohorsman lehdissä on saantisuosituksiin nähden merkittäviä määriä (eli vähintään 15 % aikuisten suositeltavasta päiväannoksesta) mm. ravintokuitua, fosforia, riboflaviinia, C- ja A-vitamiinia.
Käyttö:
Nuoret maitohorsman versot sopivat tarjottavaksi mm. parsan tapaan. Nuorista lehdistä tehty silppu antaa vaihtelua salaatteihin ja vihannespaistoksiin. Yrttijuomaa varten lehdet voidaan kerätä myöhemmin kesällä, mutta kuitenkin ennen kukintaa. Maitohorsma tunnetaankin ehkä parhaiten yrttijuomakasvina. Sitä käytetään myös varsinaisen teekasvin lehdistä tehdyn teen seassa. Teelehtien tapaan myös horsmanlehdet hiostetaan usein ennen kuivaamista. Hiostaminen vahvistaa aromia. Maitohorsmankukista voidaan valmistaa kauniinväristä juomaa. Maitohorsman juurista voidaan valmistaa jauhoja leipätaikinassa tai puurossa käytettäväksi. Niitä on käytetty myös kahvinkorvikkeena."
Puna-apilaa:
Käyttö:Apilan maku on pehmeän mieto ja hunajainen. Kukinnot sopivat yrttijuomaksi. Kukinnot ja lehdet sopivat mm. keittoihin, muhennoksiin, pannukakkuun ja leipään.
Poimulehteä:
Käyttö:Miedon kirpeät lehdet sopivat yrttijuomiin, keittoihin sekä leivontaan. Ne maistuvat myös salaatissa tai voileivän päällä. Kukat ja siemenet sopivat mausteeksi. Luonnon poimulehdet sopivat myös hyvin puutarhassa viljeltäviksi sekä koristeellisuutensa että syötävyytensä vuoksi.
Lähteet: http://www.arktisetaromit.fi/fi/arktiset+aromit/yrtit/luonnonyrtit/
Lisäksi keräsimme teeaineksiksi vadelman-, herukan- ja mansikanlehtiä. Jalkakylpyjä varten otin voikukan lehtiä, apilaa, piharatamoa, koivunlehtiä sekä männynneulasia.
Kasveja kannattaa kerätä jo alkukesästä, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Myöhemminkin voi kerätä, mutta valikoima ei ole niin laaja ja maku ei välttämättä ole enää niin hyvä.
Kuivasimme kasvit kasvikuivurissa, koska äidilläni oli sellainen. Kotona voisin kuivata ne esim.saunan lauteilla. Kun kasvit olivat täysin kuivia, ne murennettiin lasipurkkeihin. Toki niitä voisi käyttää heti tuoreenakin. Äitini teki maitohorsmista vaaleanpunaista horsmajuomaa. Minä laitoin maitohorsman kukkia jääpalakuutioihin koristeeksi. Ne sopivat hyvin, vaikka hääjuomiin koristeeksi.
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/hyva_mieli/kauneus/kotitekoista_kauneutta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi. Arvostan sitä. :)